Špenátové noky se smetanovými hříbky
Co když najdete v lese jen pár hříbků? Pak je ten pravý čas udělat špenátové noky se smetanovou omáčkou. Část hříbků v receptu se restuje a vaří přímo v omáčce a část je opečená na pánvi s česnekem a bylinkami. Čerstvý špenát noky obarví na krásně zelenou barvu a výborně doplní všechny ostatní chutě.
4 porce
INGREDIENCE – NOKY:
- 250 g čerstvého špenátu
- 350 g hladké mouky
- 50 g kozího sýru balkánského typu
- 100 g smetanového jogurtu
- 2 vejce
- sůl
INGREDIENCE – OMÁČKA:
- 4 větší hříbky
- 4 stroužky česneku
- 200 g smetany 31%
- 50 g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- snítka hladkolisté petržele
- pepř
- sůl
POSTUP:
- Listový špenát pořádně propláchneme a v robotu ho rozmixujeme na hladké pyré. Do mísy dáme hladkou mouku, špenátové pyré, tvrdý kozí sýr, jogurt a vejce. Směs lehce osolíme a vypracujeme těsto. Podle potřeby můžeme přidat mouku, aby těsto nelepilo. Těsto si rozdělíme na několik menších částí a na pomoučeném prkénku vyválíme dlouhé válečky o průměru přibližně 1 cm. Nakrájíme je na 2 cm široké kousky z kterých v dlani vytvarujeme kuličky. Vezmeme vidličku a kuličku rozmáčkneme, spodní okraj zespodu stočíme, aby nok měl zaoblený tvar. Noky vaříme ve vroucí osolené vodě 3 – 5 minut, dokud nám nevyplavou. Noky slijeme a necháme v cedníku odpočívat.
- Jeden hříbek si dáme stranou a nakrájíme ho na tenké plátky. do pánve dáme kousek másla, olivový olej a opečeme ho z obou stran do zlatova. Stačí 3 minuty z každé strany, nakonec lehce osolíme. Zbytek hříbků nakrájíme na menší kousky a orestujeme na másle na středním ohni 5 – 8 minut. Přidáme česnek nakrájený na tenké plátky a restujeme společně s hříbky další dvě minuty. Hříbky s česnekem zalijeme smetanou, lehce osolíme a opepříme, a povaříme 5 – 7 minut. Omáčka se zredukuje a měla být krásně krémová. Do omáčky přidáme uvařené špenátové noky a prohřejeme je.
- Noky servírujeme na hluboké talíře, ozdobíme je opečenými hříbky a posypeme nasekanou hladkolistou petrželkou.