Chléb Pita
Připravit doma chléb Pita jsem plánovala už dlouho, ale pořád ne a ne se odhodlat. Přitom příprava těsta byla nakonec velmi jednoduchá a celkem rychlá. Chlebové placky mi v troubě vyběhly a krásně se nafoukly. Čerstvý a ještě teplý Pita chléb nemá chybu, podávala jsem ho spolu s lilkovým dipem Baba Ganoush.
6 porcí
INGREDIENCE:
- 15 g čerstvého droždí ( nebo 3 kávové lžičky sušeného)
- 450 g hladké mouky
- 100 ml mléka
- 150 ml vody
- 1 lžička medu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
POSTUP:
- V malé misce smícháme droždí, polovinu vlažného mléka, lžičku medu a 2 lžíce hladké mouky. Vše promícháme v hladkou kaši a kvásek necháme 15 minut odpočívat.
- Do mísy prosejeme hladkou mouku teplou vodu a ohřáté mléko, promícháme a necháme autolyzovat, než nám nakyne kvásek. Pak přidáme vzešlý kvásek, lžíci olivového oleje a lžičku soli. Vypracujeme v robotu, nebo ručně, hladké elastické těsto. Pokud vám bude připadat těsto tuhé, lehce si navlhčete ruce vodou a znovu jej propracujte. Z těsta vypracujeme kouli, kápneme si do dlaně rostlinný olej a těsto jím potřeme. Dáme ho do mísy, přikryjeme talířem, či poklicí a necháme v teple hodinu kynout do dvojnásobného objemu.
- Vykynuté těsto rozdělíme na šest částí. Každý kus vyvalíme do tvaru bochánku, dáme stranou a necháme pod utěrkou 10 minut odpočinout a dokynout. Pracovní plochu si pomoučíme a bochánky vyválíme na placky o průměru 15 – 20 cm.
- Troubu s plechem předehřejeme na 230 °C. Chléb pita pečeme na rozpáleném plechu zhruba 6 – 9 minut (na jeden plech se mi vejdou dvě placky). Pokud je plech dobře rozpálený, chlebové placky se po chvilce nafouknou. Pečeme, dokud nemají lehce zlatavou barvu.
- Chléb Pita chutná nejlépe ještě za tepla, plněný nebo jen tak.