Chléb Pita

Chléb Pita

Připravit doma chléb Pita jsem plánovala už dlouho, ale pořád ne a ne se odhodlat. Přitom příprava těsta byla nakonec velmi jednoduchá a celkem rychlá. Chlebové placky mi v troubě vyběhly a krásně se nafoukly. Čerstvý a ještě teplý Pita chléb nemá chybu, podávala jsem ho spolu s lilkovým dipem Baba Ganoush. 

 

6 porcí

 

INGREDIENCE:

  • 15 g čerstvého droždí ( nebo 3 kávové lžičky sušeného)
  • 450 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 150 ml vody
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli

 

POSTUP:

  1. V malé misce smícháme droždí, polovinu vlažného mléka, lžičku medu a 2 lžíce hladké mouky. Vše promícháme v hladkou kaši a kvásek necháme 15  minut odpočívat.
  2. Do mísy prosejeme hladkou mouku teplou vodu a ohřáté mléko, promícháme a necháme autolyzovat, než nám nakyne kvásek. Pak přidáme vzešlý kvásek, lžíci olivového oleje a lžičku soli. Vypracujeme v robotu, nebo ručně, hladké elastické těsto. Pokud vám bude připadat těsto tuhé, lehce si navlhčete ruce vodou a znovu jej propracujte. Z těsta vypracujeme kouli, kápneme si do dlaně rostlinný olej a těsto jím potřeme. Dáme ho do mísy, přikryjeme talířem, či poklicí a necháme v teple hodinu kynout do dvojnásobného objemu.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na šest částí. Každý kus vyvalíme do tvaru bochánku, dáme stranou a necháme pod utěrkou 10 minut odpočinout a dokynout. Pracovní plochu si pomoučíme a bochánky vyválíme na placky o průměru 15 – 20 cm.
  4. Troubu s plechem předehřejeme na 230 °C. Chléb pita pečeme na rozpáleném plechu zhruba 6 – 9 minut (na jeden plech se mi vejdou dvě placky). Pokud je plech dobře rozpálený, chlebové placky se po chvilce nafouknou. Pečeme, dokud nemají lehce zlatavou barvu.
  5. Chléb Pita chutná nejlépe ještě za tepla, plněný nebo jen tak.