Chléb Pita

Chléb Pita

Připravit doma chléb Pita jsem plánovala už dlouho, ale pořád ne a ne se odhodlat. Přitom příprava těsta byla nakonec velmi jednoduchá a celkem rychlá. Chlebové placky mi v troubě vyběhly a krásně se nafoukly. Čerstvý a ještě teplý Pita chléb nemá chybu, podávala jsem ho spolu s lilkovým dipem Baba Ganoush. Chléb pita můžete použít jako přílohu, nebo jej naplnit masem či zeleninou.

 

6 porcí

 

INGREDIENCE:

  • 3 kávové lžičky sušeného droždí
  • 450 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 150 ml vody
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička soli

 

POSTUP:

  1. V malé misce smícháme sušené droždí, lžičku medu a 3 lžičky teplé vody. Vše promícháme v hladkou kaši a kvásek necháme 10 – 15  minut odpočívat.
  2. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme kvásek, teplou vodu a ohřáté mléko, promícháme a pomocí dřevěné vařečky vypracujeme těsto. Když těsto drží pohromadě, ještě ho na lehce pomoučeném vále propracujeme asi 10 minut. Těsto musí být hladké a elastické. Pokud Vám bude těsto připadat tuhé, lehce si navlhčete ruce a těsto propracujte. Z těsta vypracujeme kouli, kápneme si do dlaně rostlinný olej a těsto jím potřeme. Dáme ho do mísy, přikryjeme talířem, či poklicí a necháme v teple hodinu kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
  3. Vykynuté těsto vyválíme na váleček a ten nožem rozdělíme na šest částí. Každý kus vyvalíme do tvaru koule, dáme stranou a necháme pod utěrkou 10 minut odpočinout. Každý kus pak vyválíme, na pomoučeném válu, na placky o průměru asi 20 cm. Troubu předehřejeme na 230 °C. Chléb pita pečeme na plechu, který vyložíme pečícím papírem, 7 – 9 minut. Chlebové placky by měly být lehce nazlátlé a měly by se nafouknout.
  4. Chléb pita podáváme okamžitě, nejlepší je totiž ještě teplý.