Chilli sůl s limetou

Chilli sůl s limetou

Chilli sůl s limetou má úžasnou svěží chuť a nádherně voní. Kombinace chilli a limety se často používá v mexické či asijské kuchyni. Na výrobu soli jsem použila papričky Aji Lemon Drop, Aji Pineapple, Demon Red, Bolivian Rainbow a pro krásně červenou barvu skoro nepálivou papričku Manganji. Vyráběla jsem chilli sůl, jako vánoční dárek a nechtěla jsem, aby byla příliš pálivá. Papričky si můžete namixovat podle své chuti.

 

15 skleniček

 

INGREDIENCE:

  • 1 kg hrubozrnné mořské soli
  • 4 limety
  • miska sušených chilli papriček

POSTUP:

  1. V hmoždíři rozdrtíme sušené chilli papričky na jemný prášek. Limety pořádně omyjeme, očistíme kartáčkem a kůru na jemno nastrouháme. Přidáme nastrouhanou kůru z limet a ještě trochu podrtíme. Směs chilli a kůry z limety nasypeme do mísy k soli a pořádně promícháme. Díky čerstvě nastrouhané kůře z limety směs lépe obalí zrnka soli a krásně ji obarví.
  2. Promíchanou směs vysypeme na plech vyložený pečícím papírem a necháme proschnout. Občas směs promícháme, aby prosychala rovnoměrně. Pokud chceme sušení urychlit dáme plech do trouby, kterou zapneme na 50°C a sušíme 20 minut. Necháme zchladnout a směs promícháme. Pokud není dostatečně suchá, celý proces ještě jednou zopakujeme.
  3. Hotovou sůl nasypeme do uzavíratelných skleniček.