Karamelová omáčka

Karamelová omáčka

Karamelová omáčka se často používá v asijské kuchyni. Já jsem na tenhle recept narazila před pár lety, když jsem hledala recept na Bún chả. Od té doby jí připravuji celkem často, její příprava je jednoduchá a v lednici vydrží opravdu dlouho. Dá se použít na přípravu masa, do marinád na grilování, ale i do dezertů.

 

cca 90 ml

 

INGREDIENCE:

  • 50 g třtinového cukru
  • 60 ml vody

POSTUP:

  1. Třtinový cukr dáme do hrnce se silným dnem a na mírném ohni ho necháme rozpouštět. Cukr se začne rozpouštět cca po 5 minutách, občas ho zlehka promícháme kovovou lžící. Kovovou lžíci používám, protože se z ní přilepený karamel snadno v horké vodě rozpustí. Přibližně po  10 minutách je všechen cukr rozpuštěn.
  2. Pomalu do něj vlijeme studenou vodu. Dejte pozor, abyste se nespálili, karamel po zalití vypění a trochu prská. Na povrchu se vytvoří krusta, která se začne po chvilce rozpouštět. Omáčku promícháme, necháme lehce zchladnout a nalijeme do uzavíratelné nádoby. V lednici nám vydrží minimálně jeden měsíc.