Špagety s rajčatovou omáčkou a masovými koulemi s brokolicí

Špagety s rajčatovou omáčkou a masovými koulemi s brokolicí

Těstoviny patří k mým oblíbeným jídlům. Tenhle recept mě napadl díky Theovi, začíná mít svojí hlavu a rozhodl se, že nebude jíst brokolici. Tak jsem vymýšlela, kam jí schovám a napadla mě tahle variace na špagety s boloňskou omáčkou. Špagety a maso na jakýkoliv způsob, má Theo totiž moc rád. A povedlo se, brokolice si nevšiml a vše snědl. A já jsem z receptu také nadšená, tahle kombinace byla chuťově výborná a vaření nezabralo moc času.

 

4 porce

 

INGREDIENCE – MASOVÉ KOULE:

  • 600 g mletého hovězího masa
  • 100 g mozzarelly
  • 200 g brokolice
  • 1 menší červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  •  1 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • sůl

INGREDIENCE – RAJČATOVÁ OMÁČKA:

  • 350 g špaget
  • 100 g strouhaného sýru Parmigiano Reggiano
  • 1 menší cibule
  • 1 mrkev
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 400 g loupaných rajčat
  • 200 ml zeleninového nebo hovězího vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • sůl

POSTUP:

  1. Nejdříve si připravíme rajčatovou omáčku. Cibuli, česnek, mrkev a řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na drobno. Do hrnce dáme 2 lžíce olivového oleje a přidáme nakrájenou zeleninu, restujeme na mírném plameni asi 5 minut, zelenina se nesmí připálit. Přidáme nakrájená loupaná rajčata, vývar, dle chuti osolíme a opepříme. Omáčku vaříme na mírném plameni asi 20 minut, ke konci vaření ji tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka.
  2. Brokolice omyjeme, rozdělíme na růžičky a necháme blanšírovat. Blanšírování znamená, že jí dáme do vroucí osolené vody a krátce povaříme, asi 3 minuty. Pak vodu slijeme a brokolici zchladíme v ledové vodě. Díky okamžitému zchlazení se zastaví var a brokolice zůstane krásně zelená. Necháme okapat a nakrajíme na drobno.
  3. V míse připravíme směs na masové koule. Česnek a cibuli nakrájíme nadrobno a dáme do mísy k mletému masu. Okapanou mozzarellu nakrájíme na malé kostičky a přidáme spolu s brokolicí do mísy. Vše osolíme a opepříme. Masovou směs pořádně rukama promícháme. Ruce si navlhčíme, aby se nám na ně masová směs nelepila, a vytvarujeme menší kuličky. Zprudka je orestujeme na pánvi ze dvou „stran“, z každé stačí tak jednu minutu. Vybereme si pánev s kovovým madlem, abychom jí mohli dát do trouby. Masové koule z pánve vyjmeme a vlijeme do ní rajčatovou omáčku. pomocí dřevěné vařečky ode dna odlepíme přichycené zbytky masových koulí a promícháme. Do omáčky naskládáme masové koule a dáme pánev do trouby, pečeme na 150°C asi 20 – 25 minut.
  4. Špagety uvaříme dle návodu v osolené vodě. Nevyléváme všechnu vodu, část jí použijeme do omáčky. Upečené masové koule vyndáme z omáčky, dáme do ní  špagety a část vody ze špaget a promícháme. Masové koule vrátíme zpátky ke špagetám a vše zasypeme půlkou nastrouhaného parmazánu.
  5. Špagety s masovými koulemi můžeme na stůl naservírovat v pánvi, každý si nabere, kolik bude chtít. Do mističky na stůl dáme zbytek nastrouhaného parmazánu a oběd může začít.