Polévka z pečených paprik

Polévka z pečených paprik

Polévka z pečených paprik je krémová a výborně zasytí. Díky pečeným paprikám má lehce nasládlou chuť, která je zvýrazněná citrónovou šťávou.

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 12 červených paprik
  • 1 velká červená cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • snítka bazalky
  • pepř
  • sůl

POSTUP:

  1. Papriky omyjeme a jednu si dáme stranou na ozdobu. Ostatní papriky vyskládáme do pekáčku na pečící papír. Papriky opečeme v předehřáté troubě nastavené na gril, 250 – 300°C, ze všech stran do černa. Po upečení papriky dáme do hrnce, přiklopíme pokličkou a necháme zchladnout. Papriky se v hrnci zapaří a půjdou pak snadněji oloupat. Papriky oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostky.
  2. Do hrnce dáme olivový olej, přidáme na jemno nakrájenou červenou cibuli a dva stroužky česneku. Cibuli necháme zesklovatět na mírném ohni, přibližně 5 minut. Pak vše zalijeme zeleninovým vývarem, přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Přidáme pokrájené pečené papriky, prolisované dva stroužky česneku a polévku důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Přidáme lžíci citrónové šťávy a polévku podle chuti osolíme a opepříme. Polévku přivedeme k varu a vypneme.
  3. Hotovou polévku podáváme ozdobenou nasekanými lístky bazalky, čerstvou červenou paprikou nakrájenou na nudličky a lžící zakysané smetany. Nakonec ještě polévku lehce opepříme čerstvým mletým pepřem a lehce pokapeme olivovým olejem.