Salát z pečené řepy s rukolou a medovo-hořčičným dresinkem

Salát z pečené řepy s rukolou a medovo-hořčičným dresinkem

Pečenou řepu mám moc ráda. Tenhle salát je rychlý na přípravu, skvělý jako příloha k masu nebo jen tak, když si chci dát lehkou večeři. Na trzích se dají sehnat různé variace řepy, takže je salát pak krásně barevný. Recept jsem vytvořila pro ty, kteří mají speciální dietu při onemocnění ledvin a chodí na dialýzu.  Pokud nemáte v jídelníčku žádná omezení, můžete do něj třeba přidat čerstvý kozí sýr nebo opražené vlašské ořechy.

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 4 střední červené řepy
  • 4 střední žluté řepy
  • 125 g rukoly
  • 2 lžičky medu
  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Řepu omyjeme, očistíme a naskládáme na arch pečícího papíru. Lehce ji pokapeme olivovým olejem a z papíru uděláme balíček, který převážeme provázkem. Řepu pečeme v předehřáté troubě na 150°C přibližně jednu hodinu. Řepa by měla být po upečení měkká, délka pečení závisí na její velikosti. Po upečení necháme červenou řepu vychladnout.
  2. Do mísy dáme med, olivový olej, hrubozrnnou hořčici a citrónovou šťávu. Ingredience na dresink pořádně prošleháme metličkou, aby nám vznikla jemná emulze. Hotový dresink ochutnáme a podle chuti zlehka osolíme a opepříme.
  3. Rukolu opláchneme v cedníku pod tekoucí vodou a necháme okapat. Okapanou rukolu dáme do mísy k dresinku, přidáme řepu nakrájenou na plátky a vše zlehka rukou promícháme.
  4. Na talíře nandáme rukolu, navrch ozdobíme pečenou řepou a můžeme podávat.