Kuře na divoko a pyré z pečené zeleniny
Pečené celé kuře dělám málokdy, protože ho ve dvou s Theem nemáme šanci sníst. Vystačí nám většinou na několik jídel, měli jsme ho k obědu, večeři a pořád nám dost zbývalo. Další den jsem zbylé maso obrala, ke zbytku zeleninového pyré jsem přidala vejce, mouku, majoránku, prolisovaný česnek a udělala jsem placky. Placky jsem nazdobila studeným pečeným kuřecím masem a servírovala je společně se salátem. Výborně se ke kuřeti a plackám hodí rukola s mangoldem, s lehkou zálivkou vinaigratte. Nevyhodila jsem ani kuřecí skelet se zbytkem masa na křídlech, přidala jsem zeleninu, koření a udělala z něj výborný vývar. Vývar má úžasnou chuť, můžete ho zamrazit a později použít do polévek či omáček.
4 porce
INGREDIENCE – KUŘE:
- 1 kuře
- 8 plátků slaniny
- 40 g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 400 ml červeného vína
- 2 mrkve
- 2 kořenové petržele
- 1/2 menšího celeru
- 5 lístků šalvěje
- snítka tymiánu
- snítka rozmarýnu
- snítka levandule
- 2 bobkové listy
- 5 stroužků česneku
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček jalovce
- 5 kuliček barevného pepře
- sůl
INGREDIENCE – PYRÉ:
- 300 g brambor
- 40 g másla
- 100 ml mléka
- pečená zelenina
- sůl
POSTUP:
- Kuře očistíme a vložíme ho do pekáčku a připravíme si bylinkové máslo. Nasekáme na jemno část tymiánu, šalvěje, rozmarýnu a jeden stroužek česneku, dáme do misky k změklému máslu (jednu lžíci si schováme na přípravu omáčky), osolíme, lehce opepříme a utřeme. Část bylinkového másla dáme pod kůži kuřete na prsou, zbytek dáme do vnitřku kuřete a přidáme k němu jeden stroužek česneku, snítku levandule, bobkový list, nové koření, jalovec a kuličky pepře. Stehna překřížíme a svážeme provázkem. Kuře potřeme olivovým olejem a osolíme. Prsa obložíme anglickou slaninou, aby nám při pečení nevysychala. Do pekáčku ke kuřeti přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a zbytek česneku ve slupce. Vše podlijeme polovinou vína a pečeme v rozehřáté troubě na 200°C. Po půl hodině teplotu snížíme na 150°C a pečeme ještě dvě hodiny dozlatova. V průběhu pečení kuře poléváme výpekem. Pokud by se výpek vypařil, můžeme přidat trochu vody.
- Brambory ve slupce uvaříme, aby byly hotové stejně s kuřetem. Brambory oloupeme, přidáme upečenou kořenovou zeleninu (polovinu jedné mrkve a petržele si schováme do omáčky), máslo, teplé mléko, osolíme a vše ušleháme dohladka.
- Výpek slijeme do pánve, přivedeme k varu, přidáme víno, upečenou mrkev, petržel a oloupaný česnek. Omáčku zredukujeme na polovinu, podle chuti osolíme a opepříme. Přidáme do omáčky lžíci studeného másla pro zjemnění a mixujeme dohladka tyčovým mixérem.
- Na talíř nandáme zeleninové pyré, kousek kuřete, polijeme omáčkou a můžeme servírovat.