Tartaletky s vanilkovým krémem
Tartaletky aneb plněné košíčky z křehkého těsta jsou skvělý dezert. Pochází původně z Francie. Slovo tartalette je zdrobnělinou slova tarte, což znamená ve francouzštině koláč. Příprava těsta zabere chvilku a můžete je plnit podle libosti. V receptu najdete postup na jednoduchý vanilkový krém z mascarpone.
4 porce
INGREDIENCE – TARTALETKY:
- 200 g hladká mouky
- 90 g másla
- 1 žloutek
- 30 g krupicového cukru
- 30 ml studené vody
- špetka soli
INGREDIENCE – NÁPLŇ:
- 400 g mascarpone
- 100 ml smetany ke šlehání 31%
- 2 lžíce cukru
- 1 vanilkový lusk
- jahody, maliny a borůvky na ozdobu
POSTUP:
- Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr, špetku soli a vše promísíme. Přidáme změklé máslo, žloutek, vodu a vypracujeme hladké těsto. Těsto dáme do uzavíratelné nádoby a necháme v lednici 1 hodinu odpočinout. Těsto rozdělíme na šest částí a vyválíme tenká kolečka, o trochu větší, než je forma na tartaletky. Formy na tartaletky vymažeme máslem, vyložíme těstem, pořádně přimáčkneme a dno propícháme vidličkou. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 15 – 20 min do růžova. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň.
- Do mísy dáme mascarpone, přidáme smetanu, cukr a semínka z vanilkového lusku. Lusk nevyhazujeme, můžeme jej dát do vzduchotěsné sklenice a přisypat k němu cukr. Vanilkový lusk nám cukr krásně ovoní, můžeme ho použít na pečení nebo při přípravě krémů. Vyšleháme hladký krém a naplníme vychlazené tartaletky.
- Naplněné tartaletky ozdobíme čerstvým ovocem a můžeme podávat.