Studená polévka Salmorejo
Polévka Salmorejo pochází ze španělské Córdoby v Andalusii. Andalusie se rozkládá na jihu a tak není překvapení, že hlavní ingrediencí jsou čerstvá rajčata. Je ideální na osvěžení v horkých letních dnech, podává se totiž vychlazená. Bývá navrch ozdobena šunkou Serrano a vejcem vařeným na tvrdo. Recept je upravený pro dietu při onemocnění ledvin, takže šunka Serrano je nahrazena šunkou od kosti.
4 porce
INGREDIENCE:
- 1 kg soudkových rajčat
- 1 zelená paprika
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 vejce
- 4 plátky šunky od kosti
- 4 plátky bílého chleba
- 2 lžíce olivového oleje
- šťáva z ½ citrónu
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Rajčata u stopky nakrojíme křížem a spaříme 1 minutu v horké vodě. Poté je vyjmeme a zchladíme ve studené vodě. Rajčata oloupeme, zbavíme jadérek a dužinu nakrájíme na kousky. Půlku zelené papriky a česnek nakrájíme na drobno.
- Vše dáme do mixéru, přidáme namočenou střídu bílého chleba, olivový olej, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Umixujeme dohladka a podle chuti osolíme a opepříme. Ochutnáme a dochutíme podle potřeby ještě česnekem a citrónovou šťávou. Polévku necháme vychladit v lednici.
- Vychlazenou polévku Salmorejo servírujeme do hlubokých talířů, posypeme nakrájeným vejcem, uvařeným natvrdo, na jemno nakrájenou šunkou, cibulí a paprikou. Nakonec zlehka pokapeme olivovým olejem a opepříme čerstvě mletým pepřem.