Studená polévka Salmorejo

Studená polévka Salmorejo

Polévka Salmorejo pochází ze španělské Córdoby v Andalusii. Andalusie se rozkládá na jihu a tak není překvapení, že hlavní ingrediencí jsou čerstvá rajčata. Je ideální na osvěžení v horkých letních dnech, podává se totiž vychlazená. Bývá navrch ozdobena šunkou Serrano a vejcem vařeným na tvrdo. Recept je upravený pro dietu při onemocnění ledvin, takže šunka Serrano je nahrazena šunkou od kosti. 

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 1 kg soudkových rajčat
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 4 plátky šunky od kosti
  • 4 plátky bílého chleba
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z ½ citrónu
  • sůl
  • pepř

 

POSTUP:

  1. Rajčata u stopky nakrojíme křížem a spaříme 1 minutu v horké vodě. Poté je vyjmeme a zchladíme ve studené vodě. Rajčata oloupeme, zbavíme jadérek a dužinu nakrájíme na kousky. Půlku zelené papriky a česnek nakrájíme na drobno.
  2. Vše dáme do mixéru, přidáme namočenou střídu bílého chleba, olivový olej, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Umixujeme dohladka a podle chuti osolíme a opepříme. Ochutnáme a dochutíme podle potřeby ještě česnekem a citrónovou šťávou. Polévku necháme vychladit v lednici.
  3. Vychlazenou polévku Salmorejo servírujeme do hlubokých talířů, posypeme nakrájeným vejcem, uvařeným natvrdo, na jemno nakrájenou šunkou, cibulí a paprikou. Nakonec zlehka pokapeme olivovým olejem a opepříme čerstvě mletým pepřem.