Hruškovo-jablečný koláč s tvarohem

Hruškovo-jablečný koláč s tvarohem

Posledních pár dní na mě dýchla podzimní nálada, dny se krátí a světlo je tlumenější. Ráno vstáváme s Theem při východu slunce, a když mu večer čtu pohádku, tak už musím rozsvítit lampičku. Naštěstí patřím mezi ty, kteří mají podzim rádi. Pro mě má každé roční období své kouzlo a dokážu si v něm najít něco hezkého. Recept na tenhle koláč mě napadl díky Theovi. Od svých druhých narozenin by nejraději jedl „dort“ každý den. Nechci, aby jedl sladké jídlo příliš často, tak se snažím vymýšlet takové koláče a zákusky, aby byl Theo spokojený a já měla pocit, že dostal zdravou a plnohodnotnou svačinku. Používám hodně zralé ovoce, díky němuž nemusím přidávat žádný, či skoro žádný cukr, či jiný typ sladidla.

 

8 porcí

 

INGREDIENCE – TĚSTO:

  • 100 g pšeničné hladké celozrnné mouky
  • 50 g pšeničné hrubé celozrnné mouky
  • 50 g pohankové hladké mouky
  • 100 g másla
  • 40 ml studené vody
  • špetka soli

INGREDIENCE – NÁPLŇ:

  • 250 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 100 g smetany 31%
  • 1 vejce
  • 4 hrušky
  • 3 jablka

POSTUP:

  1. V míse promícháme všechny suché ingredience na těsto a promícháme, přidáme změklé máslo nakrájené na plátky a pomocí vařečky zpracujte. Postupně přidávejte studenou vodu a vypracujte vláčné hladké těsto. Těsto dejte do uzavíratelné krabičky a nechte ho v lednici odpočinout alespoň dvě hodiny.
  2. Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vyválíme podle tvaru formy a pečlivě ho do ní vymačkáme. Těsto na dně propícháme na několika místech vidličkou.
  3. První vrstvu koláče tvoří tvarohová náplň. V misce metličkou ušlehejte vejce, tvaroh a smetanu tak, aby vám vznikla hladká směs. Tvarohovou náplň rovnoměrně rozetřeme na těsto.
  4. Jablka a hrušky oloupeme a zbavíme jádřinců. Hrušky nakrájíme na kostičky, jablka na tenké plátky. Nakrájené hrušky rozprostřeme na tvarohovou náplň a lehce je do ní zatlačíme. Navrch vyskládáme plátky jablek. Pokud jsou jablka málo sladká, můžeme koláč posypat lžičkou cukru.
  5. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180°C 30 – 40 minut, okraje by měly být růžové a jablíčka upečená. Koláč před krájením musíme nechat zcela vychladnout, aby se nám při krájení těsto nerozpadlo.