Krémová rybí polévka s pórkem
Krémovou rybí polévku s pórkem jsem připravovala pro vánoční číslo časopisu Dialog. Recept je napsán tak, aby splňoval dietní pravidla pro pacienty s dialýzou. Polévku můžu doporučit všem, kteří nekupují na Vánoce celého kapra a nedělají pak klasický kapří vývar. Pokud máte, stejně jako já, připravený kuřecí vývar na mrazáku, bude polévka hotová raz dva. Kapra v receptu můžete nahradit i jinou bílou rybou, například pstruhem či treskou.
4 porce
INGREDIENCE:
- 1,5l kuřecího vývaru
- 400 g kapra (filet s kůží bez kosti)
- 2 velké pórky
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 2 střední brambory
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička čerstvé citrónové šťávy
- 20 g másla
- Pepř
- Sůl
POSTUP:
- Omyté a oloupané brambory dáme do studené vody a necháme je louhovat 1 až 2 hodiny, aby se nám snížil obsah draslíku. (Pro dietu při dialýze).
- Kapří filety omyjeme, nakrájíme na čtyři díly a vložíme do horkého osoleného kuřecího vývaru. Povaříme 3 až 5 minut, aby bylo maso měkké, nesmí se však rozpadat. Maso z vývaru vyjmeme a dáme stranou.
- V kuřecím vývaru také 3 minuty blanšírujeme zelené části pórku nakrájené na nudličky. Pórek po třech minutách vyjmeme pomocí cedníku, necháme okapat nad hrncem s vývarem a nakonec jej propláchneme studenou vodou, aby nám zůstal krásně zelený.
- Bílé a světle zelené části pórku nakrájíme společně s cibulí na kostičky. Do hrnce s tlustým dnem nalijeme olivový olej, nakrájenou cibuli a pórek. Vše mícháme asi 3 minuty, dokud nám cibule s pórkem nezměkne a nezačne sklovatět. Přidáme máslo, česnek pokrájený na plátky a brambory pokrájené na kostičky, vše za občasného míchání opékáme další 3 minuty.
- Přilijeme teplý kuřecí vývar a vaříme 20 až 25 minut. Když jsou brambory uvařeny do měkka, sundáme polévku z plamene a vše rozmixujeme na hladký krém, nakonec do polévky přidáme citrónovou šťávu a zamícháme. Podle chuti dosolíme a zlehka opepříme.
- Polévku nandáme na hluboké talíře, vložíme do ní uvařené kapří filety zbavené kůže a posypeme blanšírovanými zelenými částmi pórku. Polévku můžeme ozdobit také lístky řapíkatého celeru, čerstvě mletým barevným pepřem a kapkou olivového oleje.