Krémová rybí polévka s pórkem

Krémová rybí polévka s pórkem

Krémovou rybí polévku s pórkem jsem připravovala pro vánoční číslo časopisu Dialog. Recept je napsán tak, aby splňoval dietní pravidla pro pacienty s dialýzou. Polévku můžu doporučit všem, kteří nekupují na Vánoce celého kapra a nedělají pak klasický kapří vývar. Pokud máte, stejně jako já, připravený kuřecí vývar na mrazáku, bude polévka hotová raz dva. Kapra v receptu můžete nahradit i jinou bílou rybou, například pstruhem či treskou.

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 1,5l kuřecího vývaru
  • 400 g kapra (filet s kůží bez kosti)
  • 2 velké pórky
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 2 střední brambory
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička čerstvé citrónové šťávy
  • 20 g másla
  • Pepř
  • Sůl

 

POSTUP:

  1. Omyté a oloupané brambory dáme do studené vody a necháme je louhovat 1 až 2 hodiny, aby se nám snížil obsah draslíku. (Pro dietu při dialýze).
  2. Kapří filety omyjeme, nakrájíme na čtyři díly a vložíme do horkého osoleného kuřecího vývaru. Povaříme 3 až 5 minut, aby bylo maso měkké, nesmí se však rozpadat. Maso z vývaru vyjmeme a dáme stranou.
  3. V kuřecím vývaru také 3 minuty blanšírujeme zelené části pórku nakrájené na nudličky. Pórek po třech minutách vyjmeme pomocí cedníku, necháme okapat nad hrncem s vývarem a nakonec jej propláchneme studenou vodou, aby nám zůstal krásně zelený.
  4. Bílé a světle zelené části pórku nakrájíme společně s cibulí na kostičky. Do hrnce s tlustým dnem nalijeme olivový olej, nakrájenou cibuli a pórek. Vše mícháme asi 3 minuty, dokud nám cibule s pórkem nezměkne a nezačne sklovatět. Přidáme máslo, česnek pokrájený na plátky a brambory pokrájené na kostičky, vše za občasného míchání opékáme další 3 minuty.
  5. Přilijeme teplý kuřecí vývar a vaříme 20 až 25 minut. Když jsou brambory uvařeny do měkka, sundáme polévku z plamene a vše rozmixujeme na hladký krém, nakonec do polévky přidáme citrónovou šťávu a zamícháme. Podle chuti dosolíme a zlehka opepříme.
  6. Polévku nandáme na hluboké talíře, vložíme do ní uvařené kapří filety zbavené kůže a posypeme blanšírovanými zelenými částmi pórku. Polévku můžeme ozdobit také lístky řapíkatého celeru, čerstvě mletým barevným pepřem a kapkou olivového oleje.