Stir-fry s hovězím masem, cuketou a citrónovou trávou

Stir-fry s hovězím masem, cuketou a citrónovou trávou

Tenhle recept jsem fotila na podzim, když jsem měla ještě cukety ze zahrádky, ale nějak jsem ho nezvládla sepsat. 🙂 Teď už bohužel žádné v zásobě nemám, ale byly sezóny, kdy jsme cukety ze zahrádky dojídali ještě v lednu. Když cuketu necháte pořádně vyrůst, tak v chladu vydrží celkem dlouho. Asijskou kuchyni mám moc ráda a úprava stir-fry, kdy maso a zeleninu zprudka orestujete na kapce oleje, patří mezi mé oblíbené. Stačí vše na jemno nakrájet, ideální jsou nudličky nebo tenké plátky, pak šup na rozpálenou pánev a jídlo je hotovo raz dva. Zelenina při téhle úpravě zůstane krásně křupavá, navíc můžete vymýšlet různé kombinace zeleniny, masa, tofu či vajec. 

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 500 g vyzrálé hovězí květové špičky
  • 1 velká cibule
  • 150 g cukety
  • 2 stonky citrónové trávy
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce tmavé sojové omáčky
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 čajová lžička tapiokové mouky
  • 2 lžíce sezamového oleje

 

POSTUP:

  1. Hovězí maso nakrájíme na kousky, citrónovou trávu nakrájíme na špalíčky a potlučeme palicí. Ve woku rozpálíme lžíci sezamového oleje, přidáme citrónovou trávu a restujeme 1 minutu, pak do woku dáme hovězí maso a zprudka ho orestujeme ze všech stran,  3 – 4 minuty. Orestované maso s citrónovou travou vyndáme na talíř.
  2. V misce promícháme, sójovou, ústřicovou a rybí omáčku společně se 100 ml studené vody a čajovou lžičkou tapiokové mouky.
  3. Zázvor, česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky, cuketu omyjeme a nakrájíme ji na tenké plátky. Ve woku rozpálíme druhou lžíci sezamového oleje a zprudka na  něm orestujeme 1 minutu zázvor a česnek, musíme dát pozor, aby se česnek se zázvorem nepřipálil. Přidáme nakrájenou cibuli a cuketu za občasného míchání restujeme další 2 minuty. Pak do pánve vrátíme maso s citrónovou travou, promícháme a prohřejeme další 2 minuty. Nakonec přilijeme promíchanou směs omáček s vodou a tapiokovou moukou a za stálého míchání minutu prohřejeme. Pokud by nám omáčka příliš zhoustla, přidáme trochu vody.
  4. Hotové stir-fry ihned podáváme, výborně se k němu hodí jasmínová rýže.

 

Tip 1: Tapioková mouka slouží k zahuštění omáčky, můžete jí nahradit kukuřičným či bramborovým škrobem.