Stir-fry s hovězím masem, mungo klíčky a čerstvým pepřem

Další variace mého oblíbeného stir-fry se zázvorem, čerstvým pepřem a chilli, je ideální pro tohle roční období. Výborně Vás totiž prohřeje a je plné barevné zeleniny, takže se po něm nebudete cítit těžce. Citrónová tráva dodá úžasnou vůni a svěží chuť, čerstvé mungo klíčky v jídle krásně křupou. Při focení jsem použila restovaný čerstvý zelený pepř na ozdobu, ale hned poté jsem jednotlivé kuličky obrala a promíchala je do jídla. Mají totiž úžasně jemnou pikantní chuť a určitě by bylo škoda je vyhodit.
4 porce
INGREDIENCE:
- 400 g vyzrálého zadního hovězího
- 200 g mungo klíčků
- 4 hrozny čerstvého zeleného pepře
- 4 chilli papričky Thai Red
- 1 velká červená cibule
- 2 stonky citrónové trávy
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce světlé sojové omáčky
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 2 lžíce rybí omáčky
- 250 ml vody
- 1 čajová lžička tapiokové mouky
- 2 lžíce sádla
POSTUP:
- Hovězí maso nakrájíme na velmi tenké plátky, dáme stranou a připravíme si zeleninu a omáčku. Na omáčku smícháme v mističce sójovou, ústřicovou a rybí omáčku, přidáme 250 ml vody a tapiokovou mouku, vše důkladně promícháme.
- Červenou cibuli, česnek a zázvor nakrájíme na nudličky, chilli papričky na tenká kolečka. Citrónovou trávu potlučeme po celé délce paličkou na maso.
- V pánvi wok si rozpálíme lžíci sádla, přidáme hrozny čerstvého zeleného pepře a citrónovou trávu, minutku orestujeme a posuneme je vařečkou na stranu pánve. Do pánve naskládáme plátky hovězího masa a zprudka je opečeme, minutu z jedné a minutu z druhé strany. Opečené maso shrneme na bok pánve a ztlumíme plamen. Do pánve dáme druhou lžíci sádla, přidáme zázvor, česnek i cibuli, za neustálého prohazovaní restujeme 2 minuty. Zeleninu nechceme připálit, potřebujeme, aby změkla, ale zůstala křupavá. Promícháme zeleninu s masem, přidáme mungo klíčky, prohodíme a zalijeme dobře rozmíchanou omáčkou, vše promícháme. Pokud by omáčka byla příliš hustá, přidáme trochu vody. Prohřejeme 1 minutu, aby se klíčky fazolí mungo prohřály, ale příliš nezměkly.
- Hotové stir-fry rozdělíme do hlubokých misek, posypeme chilli papričkami a podáváme s lepkavou rýží.
Tip 1: Tapioková mouka slouží k zahuštění omáčky, můžete jí nahradit kukuřičným či bramborovým škrobem.