Pečené kuře s bylinkovou nádivkou

Pečené kuře s bylinkovou nádivkou

Nádivku s mladými kopřivami mám moc ráda a peču ji na Velikonoce pravidelně (recept najdete na blogu z loňského roku). Letos mě napadlo vyzkoušet si jiný tradiční recept, pečené kuře plněné nádivkou, které dělávala moje babička. Babiččin recept jsem trochu upravila, kromě bylinkové nádivky jsem připravila ještě i bylinkové máslo, které jsem dala do kapsy pod kůží na prsou. Kuře jsem pekla velmi pomalu, většinu času částečně překryté, aby se prsa nevysušila a zůstala krásně šťavnatá. Ačkoliv je příprava tohohle receptu časově náročnější, určitě ho vyzkoušejte, u nás to bude, letošním rokem počínaje, každoroční velikonoční stálice. 🙂

 

4 – 5 porcí

 

INGREDIENCE – KUŘE:

  • 1 celé kuře
  • 50 g másla
  • 1 čajová lžička nasekané petrželky
  • 1 čajová lžička nasekaného medvědího česneku
  • 1 stroužek česneku
  • pepř
  • sůl

 

INGREDIENCE – NÁDIVKA:

  • 5 rohlíků (dva dny starých)
  • 4 vejce
  • 150 ml mléka
  • 40 g másla
  • 1 lžíce nasekaných mladých kopřiv
  • 1 lžíce nasekaného medvědího česneku (nebo česneku podivného)
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce hrubé mouky
  • máslo na vymazání formy
  • pepř
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Nejdříve si připravíme bylinkové máslo. Máslo (50 g) nakrájíme na kousky, dáme do misky a necháme trochu změknout. Přidáme jednu čajovou lžičku nasekané petrželky, jednu čajovou lžičku nasekaného medvědího česneku, prolisovaný česnek, zlehka osolíme, opepříme a utřeme. Bylinkové máslo dáme na chvilku ztuhnout do lednice.
  2. Rohlíky nakrájíme na kostičky, opečeme je na másle (40 g) na pánvi tak, aby měly zlatavou barvu a necháme zchladnout. Rohlíky díky opečení na másle získají jemně oříškovou chuť. V misce ušleháme osolené žloutky společně s mlékem a muškátovým oříškem, hotovou směs nalijeme na opečené rohlíky. Přidáme nasekané bylinky a promícháme. Bílky osolíme, přidáme citronovou šťávu a pomalu vyšleháme tuhý sníh. Čím pomaleji šleháme, tím bude sníh tužší, pomalým šleháním se totiž vytváří menší bublinky vzduchu. Sníh opatrně vmícháme k ostatním ingrediencím na nádivku a jemně promícháme.
  3. Kuře omyjeme a osušíme. Nadzvedneme na spodním okraji kůži na prsou, vytvoříme dvě kapsy, na každém půlce kuřete jednu, a vložíme do nich bylinkové máslo. Do břišní dutiny dáme bylinkovou nádivku, uzavřeme, nohy překřížíme a svážeme provázkem. Provázkem obtočíme celé kuře podélně (horizontálně) do kola, aby držela křídla podél prsou. Kuře osolíme a vložíme do pekáče.
  4. Pokud nám zbyla nádivka, upečeme ji v pekáčku vymazaném máslem a vysypaném hrubou moukou. Pečeme na 150°C 20 – 30 minut do zlatova, (můžeme ji péct v troubě společně s kuřetem ve střední fázi pečení).
  5. Pekáč vložíme do trouby rozpálené na 250°C, při této teplotě pečeme 10 minut, aby se kuře zatáhlo. Pak teplotu snížíme na 150°C, kuře vyndáme a přikryjeme prsa alobalem, aby nám nevysychala a nepřipálila se. Kuře pomalu pečeme hodinu a půl až dvě, záleží na jeho velikosti. Po uplynutí času, sundáme alobal z prsou, zvedneme opět teplotu na 250°C a dopečeme kuře dozlatova, 15 – 20 minut, kuře při závěrečném pečení několikrát přelijeme výpekem.
  6. Upečené kuře vyndáme z pekáče na prkénko, necháme 3 minuty odpočinout a naporcujeme. Podáváme společně s nádivkou.