Pomalu pečené hovězí s bramborovými šiškami

Pomalu pečené hovězí s bramborovými šiškami

Tenhle recept jsem připravovala do únorového čísla časopisu Dialog, tedy na oslavu Masopustu. Bohužel jsem se pak nějak nedostala k tomu, abych recept přidala i na blog.. 🙂 Klasický masopustní guláš je bohužel při ledvinové dietě nevhodný. Vybrala jsem proto recept na dušené hovězí a ten jsem trochu upravila a výsledek chutnal báječně. Pokud nemusíte dodržovat žádnou dietu, zalijte opečené maso sklenkou červeného vína (150 ml), nechte 3 minuty odpařit a pak teprve přidejte vinný ocet a vývar. 

 

4 porce

 

INGREDIENCE – DUŠENÉ HOVĚZÍ:

  • 600 g zadního hovězího
  • 30 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 3 stroužky česneku
  • 2 střední cibule
  • 12 malých šalotek
  • 4 mrkve
  • 3 bobkové listy
  • snítka rozmarýnu
  • majoránka
  • pepř
  • sůl

 

INGREDIENCE – BRAMBOROVÉ ŠIŠKY:

  • 500 g brambor
  • 60 g hrubé mouky
  • 60 g krupice
  • 1 vejce
  • lžíce  přepuštěného másla
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Brambory oloupeme (kvůli snížení obsahu draslíku) a uvaříme je den předem v osolené vodě do poloměkka. Pokud nemusíte dodržovat dietní opatření při dialýze, brambory uvařte ve slupce. Po uvaření vodu z brambor slijeme a necháme je v chladu.
  2. Hovězí maso očistíme a nakrájíme na velké kostky. V pánvi rozpustíme máslo a přidáme olivový olej a na jemno nakrájené dvě cibule. Cibuli restujeme na mírném plameni, za občasného míchání, dozlatova – cca 10 minut. Pak teplotu zvýšíme a přidáme nakrájené maso, které zprudka opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo. K opečenému masu přilijeme vývar, vinný ocet a necháme vše 5 minut probublat. Zlehka osolíme a opepříme, do hrnce vložíme oloupané šalotky, stroužky česneku, oloupané mrkve nakrájené na tlustá kolečka, snítku rozmarýnu, bobkové listy a malou hrstku sušené majoránky. Promícháme, hrnec přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby rozpálené na 150 °C. Maso pečeme pod pokličkou tři hodiny. Po třech hodinách vše promícháme, a bez pokličky pečeme na 200°C přibližně další hodinu, občas opatrně promícháme. Tekutina by se nám měla o více než polovinu zredukovat a zhoustnout.
  3. Brambory nastrouháme na jemno do mísy, přidáme hrubou mouku, krupici, vejce a sůl. Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme trochu mouky a krupice. Těsto si rozdělíme na několik menších dílů a vyválíme šišky. Hotové šišky vložíme do vroucí osolené vody a podle velikosti je vaříme 7 – 10 minut. Uvařené šišky rozprostřeme na talíř a necháme vychladnout. V pánvi si rozehřejeme přepuštěné máslo a opečeme na něm bramborové šišky dozlatova.
  4. Pečené hovězí s mrkví a šalotkami naservírujeme do hlubokých talířů, společně s opečenými šiškami na másle, a můžeme podávat.