Šafránové risotto

Šafránové risotto

Krémové šafránové risotto jsem připravovala a fotila už někdy v březnu, ale nějak jsem k němu nezvládla sepsat recept. Dnešní lehce pošmourné odpoledne je úplně ideální pro práci na počítači, tak doháním resty. Navíc se tenhle recept k takovému počasí krásně hodí. Šafrán jsem dostala od své sestřičky, přivezla mi ho na podzim ze Španělska, a tohle byl první recept, kde jsem ho použila. Když jsem ho totiž dostala, uložila jsem si krabičku se šafránem do skříňky s kořením, a dočista jsem na něj zapomněla. Nejčastěji doma vařím houbové risotto s čerstvými hříbky, liškami, žampiony a hlívou ústřičnou. Až bude houbová sezóna, určitě sem na něj přidám recept. 🙂

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 250 g rýže na risotto (Arborio či Carnaroli)
  • 2 šalotky
  • špetka šafránu
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 70 g másla
  • 60 g sýru Parmigiano Reggiano
  • 12 neloupaných krevet
  • pepř
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Krevety omyjeme, očistíme a spaříme 5 minut horkou vodou, poté vodu slijeme. Krevety oloupeme, lehce nařízneme na hřbetu a odstraníme střívko.
  2. Do hrnce s tlustým dnem dáme olivový olej, přidáme šalotky nakrájené na drobno a na mírném ohni necháme 3-5 minut zesklovatět. K cibulce nasypeme propláchnutou rýži a asi dvě minuty ji společně s cibulkou restujeme. poté zalijeme vínem a necháme ho odpařit. Vše zlehka osolíme a opepříme, se solí opatrně, slanost risottu dodá ještě parmazán.
  3. K risottu přilijeme dvě naběračky horkého kuřecího vývaru, přidáme šafrán a za občasného míchání necháme tekutinu odpařit. Postupně přidáváme po naběračkách horký vývar, vždy jej necháme za občasného míchání zvolna odpařit. Tento postup opakujeme stále dokola, dokud nespotřebujeme všechen vývar a rýže není uvařena na skus, tzv. al dente.
  4. Před koncem vaření si na lžičce rozpuštěného másla a lžičce olivového oleje orestujeme krevety, cca 2 – 3 minuty z každé strany, záleží na velikosti. Krevety nakonec zlehka osolíme.
  5. Když je rýže uvařena na skus a vývar je odpařený (risotto nesmí být úplně vysušené, při podávání by mělo mít krémovou konzistenci), odstavíme hrnec s risottem z plotny a vmícháme do něj na kousky nakrájené máslo. Nakonec do risotta vmícháme na jemno nastrouhaný parmazána a ihned můžeme podávat. Hotové risotto ozdobíme restovanými krevetami.