Boží milosti
Boží milosti jsou tradičním cukrovím, které se dříve peklo na oslavu Masopustu a na Velikonoce. Zkoušela jsem je letos poprvé a byla jsem nadšená. Musela jsem se hodně ovládat, abych celou várku nesnědla sama na posezení. 😀
8 porcí
INGREDIENCE:
- 200 g hladké mouky
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 1 lžička nastrouhané kůry z bio citronu
- 30 g másla
- 8 lžic smetany 31%
- 2 žloutky
- špetka soli
- přepuštěné máslo na smažení
- moučkový cukr na posypání
POSTUP:
- V míse promícháme hladkou mouku, vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru a špetku soli. Přidáme žloutky, změklé máslo nakrájené na plátky a smetanu. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, pokud by těsto bylo příliš tuhé a nepoddajné můžeme přidat trochu smetany. Těsto necháme v uzavíratelné nádobě v lednici odpočinout alespoň 1 hodinu.
- Odpočinuté těsto vyndáme z lednice a necháme trochu změknout, aby se s ním dobře pracovalo. Na lehce pomoučené pracovní ploše ho vyválíme cca na 3 mm a rádýlkem ho nakrájíme na obdélníky. Jednotlivé obdélníky prokrojíme ještě uprostřed a jeden konec středem protočíme, srovnáme a naskládáme na prkénko.
- V kastrolu s tlustým dnem si rozehřejeme přepuštěné máslo, vrstva cca 1 cm. Na mírném plameni v něm usmažíme Boží milosti z obou stran do růžova, cca 3 min na jedné straně.
- Boží milosti vyndaváme po usmažení na plech vyložený papírovou utěrkou, abychom odsáli přebytečný tuk.
- Naskládáme je ještě za tepla na talíř, posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.