Velikonoční máslové sušenky

Velikonoční máslové sušenky

Aby bylo velikonoční menu úplné, nesmí chybět zákusek ke kávě. K tradičním velikonočním receptům na jidášky, mazanec či beránka jsem se ještě nedostala, nemám zatím tolik napečeno, abych mohla sepsat osvědčený recept. Už několik let toužím po embosovaném válečku, díky kterému lze na sušenkách vytvořit vzor, a letos jsem si konečně tohle přání vyplnila.  Z výsledku jsem nadšená. díky válečku vypadají sušenky nádherně. Sušenky jsem udělala z klasického máslového těsta, do kterého jsem přidala koření – mletou kurkumu, zázvor a skořici. Koření dodá sušenkám nejen chuť, ale i krásnou barvu.

 

10 porcí

 

INGREDIENCE:

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 130 g moučkového cukru
  • 1 větší vejce
  • ½ kávové lžičky mleté kurkumy
  • ½ kávové lžičky mletého zázvoru
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • špetka soli

 

POSTUP:

  1. V míse smícháme všechny suché ingredience a důkladně promícháme. Přidáme nakrájené vychlazené máslo, vejce a rychle vypracujeme těsto. Těsto by mělo být krásně měkké a vláčné. Pokud je těsto příliš suché a drolivé, můžeme přidat lžičku vody (vždy záleží na velikosti vejce a savosti mouky). Hotové těsto necháme hodinu odpočinout přikryté v lednici.
  2. Vychlazené těsto si rozdělíme na čtyři části a mezi pláty pečícího papíru postupně vyválíme čtyři pláty o tloušťce 5 mm. Lehce pomoučíme a nakonec každý plát vyválíme embosovaným válečkem, kterým vytvoříme strukturovaný vzor. Pláty vyváleného těsta dáme zpátky do lednice a necháme ztuhnout.
  3. Vychlazené těsto vykrájíme formičkami do požadovaného tvaru a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C 10 – 12 minut, upečené sušenky by měly mít lehce narůžovělé okraje.
  4. Upečené sušenky nechte vychladnout na roštu. Pokud je nesníte hned můžete je skladovat v uzavíratelné dóze, v chladu vydrží i dva týdny.