Boží milosti

Boží milosti

Boží milosti jsou tradičním cukrovím, které se dříve peklo na oslavu Masopustu a na Velikonoce. Zkoušela jsem je letos poprvé a byla jsem nadšená. Musela jsem se hodně ovládat, abych celou várku nesnědla sama na posezení. 😀

 

8 porcí

 

INGREDIENCE:

  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžička nastrouhané kůry z bio citronu
  • 30 g másla
  • 8 lžic smetany 31%
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • přepuštěné máslo na smažení
  • moučkový cukr na posypání

 

POSTUP:

  1. V míse promícháme hladkou mouku, vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru a špetku soli. Přidáme žloutky, změklé máslo nakrájené na plátky a smetanu. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, pokud by těsto bylo příliš tuhé a nepoddajné můžeme přidat trochu smetany. Těsto necháme v uzavíratelné nádobě v lednici odpočinout alespoň 1 hodinu.
  2. Odpočinuté těsto vyndáme z lednice a necháme trochu změknout, aby se s ním dobře pracovalo. Na lehce pomoučené pracovní ploše ho vyválíme cca na 3 mm a rádýlkem ho nakrájíme na obdélníky. Jednotlivé obdélníky prokrojíme ještě uprostřed a jeden konec středem protočíme, srovnáme a naskládáme na prkénko.
  3. V kastrolu s tlustým dnem si rozehřejeme přepuštěné máslo, vrstva cca 1 cm. Na mírném plameni v něm usmažíme Boží milosti z obou stran do růžova, cca 3 min na jedné straně.
  4. Boží milosti vyndaváme po usmažení na plech vyložený papírovou utěrkou, abychom odsáli přebytečný tuk.
  5. Naskládáme je ještě za tepla na talíř, posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.