Pečená jablka se skořicí

Pečená jablka se skořicí

Nedávno jsem psala, že jablka patří poslední dobou mezi mé nejoblíbenější ovoce, takže Vás asi nepřekvapí, že jsem si vybrala pečená jablka do letošního vánočního menu. Recept patří k těm opravdu jednoduchým na přípravu a pečená jablka chutnají báječně. Pečená jablka jsou výborná například s doma ušlehanou šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny. 

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 6 velkých jablek
  • 15 g másla + na vymazání
  • 2 lžičky mleté skořice
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 1 lžíce (15 g) vanilkového cukru

 

POSTUP:

  1. Jablka očistíme, omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na měsíčky. Dáme do mísy, pokapeme citrónovou šťávou, přilijeme 200 ml vody, promícháme a necháme 5 minut odležet.
  2. Zapékací misku vymažeme máslem a vyskládáme na ní nakrájená jablka. Posypeme je vanilkovým cukrem a mletou skořicí, na vrch rovnoměrně poklademe máslo nakrájené na plátky.
  3. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 40 minut, pět minut před dopečením přepneme troubu na chvilku na gril, aby nám jablíčka lehce zkaramelizovala. Dejte pozor, aby se nepřipálila.
  4. Jablka naskládáme na talíř a můžeme ještě za tepla podávat.

 

 

TIP: Vyrobte si svůj vlastní vanilkový cukr. Do velké sklenice dejte podélně naříznutý vanilkový lusk a zasypte jej 1 kg cukru. Sklenici zavřete, protřeste a nechejte měsíc uležet. Vždy, když už třetinu spotřebujete, dosypte novým cukrem, protřeste a nechte opět uležet, bude stačit kratší doba. Opakujte, dokud vanilkový lusk neztratí svou vůni.