Jablečný koláč

Jablečný koláč

Poslední dobou patří jablka mezi mé nejoblíbenější ovoce, mám je ráda syrová i tepelně upravená, v sladké i slané kuchyni. Dá se s nimi vytvořit nepřeberné množství receptů. Když jsem byla malá, tak jsem byla z jablek taková „otrávená“, protože jsem je dostávala do školy téměř každý den. Těšila jsem se na zimu, až budou i banány, pomeranče a mandarinky, ale ty jsme tak často se sestrou nedostávaly.  Když se k nám pak v druhé půlce devadesátých let začalo běžně dovážet tropické ovoce, přála jsem si každý rok něco nového k Mikuláši, od malička jsem strašně ráda jedla a ochutnávala nové chutě. Většinou jsem ale byla strašně zklamaná, protože se sem ovoce vozilo nezralé a mělo nevýraznou chuť.  Jsem zvědavá, jak to bude mít jednou Theo, u něj zatím jablíčka vedou, dokonce odmítl ochutnat ovoce, co mu letos přinesl Mikuláš, ananas ochutnal a prohlásil „nechutná“, mango zavrhl na první pohled.  

 

8 porcí

 

INGREDIENCE – TĚSTO:

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • hrubá mouka na vysypání formy
  • 100 g másla
  • 40 ml studené vody
  • špetka soli

INGREDIENCE – NÁPLŇ:

  • 10 středních jablek
  • 30 g másla
  • 30 g cukru
  • 1 lžíce meruňkové zavařeniny

POSTUP:

  1. V míse promícháme mouku, špetku soli a uděláme uprostřed důlek. Do důlku vyklepneme žloutek, přidáme změklé máslo a pomocí vařečky směs spojíme. Přidáme postupně studenou vodu a vypracujeme vláčné těsto. Těsto dáme do uzavíratelné nádoby a necháme ho odpočinout v lednici 30 – 60 min.
  2. Jablka oloupeme, rozkrojíme na polovinu a vydlabeme jádřince. Půlku jablek nakrájíme na malé kostičky, druhou polovinu na plátky.
  3. Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, těsto rozválíme a vymačkáme do formy. Dno těsta propícháme na několika místech vidličkou. Na celé dno rozložíme nakrájená jablka na kostičky, na ně naskládáme přes sebe plátky jablek. Na vrch položíme nakrájené tenké plátky másla a rovnoměrně posypeme cukrem.
  4. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180°C 30 až 40 minut, dokud nejsou okraje koláče lehce narůžovělé. Na posledních pár minut můžeme troubu přepnout na gril, aby nám cukr na povrchu koláče zkaramelizoval. Musíme však koláč hlídat, karamel se lehce připálí. Koláč vyjmeme z trouby, svaříme v kastrůlku meruňkovou zavařeninu se 100 ml vody, promícháme a směsí potřeme celý koláč.