Domácí sulc s kuřecím masem

Domácí sulc s kuřecím masem

Domácí sulc s kuřecím masem jsem připravovala pro časopis Dialog a je tedy vhodný pro ty, kteří musí dodržovat dietu při dialýze. Jeho příprava je oproti klasickému vepřovému sulcu, kdy se vaří dlouho vepřová hlava a nožičky, velmi jednoduchá a rychlá. Recept jsem testovala na své mamince, která miluje želatinu téměř na jakýkoliv způsob. Byla nadšená a snědla ho na posezení. 

 

6 – 8 porcí

 

INGREDIENCE:

  • 2 kuřecí skelety
  • 2 kuřecí prsa
  • 6 plátků želatiny
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 kořenová petržel
  • ½ menšího celeru
  • 6 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 3 bobkové listy
  • 1 červená cibule na ozdobu
  • pažitka na ozdobu
  • ocet
  • pepř
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Do většího hrnce vložíme omytou a očištěnou zeleninu, kuřecí prsa a skelety, vše zalijeme 600 ml studené vody. Přivedeme k varu a opatrně pomocí lžíce sebereme na hladině vysráženou bílkovinu z kuřecího masa. Vývar nemícháme, aby nebyl kalný. Když máme vývar zbavený nečistot, přidáme koření a vaříme vše dále na mírném ohni, vývar by měl jen lehce probublávat. Kuřecí prsa vyjmeme cca po 45 minutách vaření, maso nesmí být uvařeno příliš, aby se nám nerozpadalo. Kuřecí skelety se zeleninou a kořením vaříme další hodinu. Poté vývar přecedíme, osolíme a necháme vše vychladnout.
  2. Ve vývaru vařenou mrkev a petržel očistíme a podélně nakrájíme na nudličky, vařená kuřecí prsa nakrájíme na tenké pruhy.
  3. Na sulc budeme potřebovat nádobu s nepřilnavým povrchem o objemu cca 800 – 1000 ml, třeba formu na pečení.
  4. Do 500 ml vychladlého vývaru vložíme plátky želatiny a necháme je asi 10 minut nabobtnat. Kuřecí vývar se želatinou za občasného míchání prohřejeme, ideálně na 60°C. Želatina se musí úplně rozpustit, ale teplota nesmí překročit 80°C, tekutina by nám po vychlazení neželírovala.
  5. Do formy vrstvíme nakrájenou zeleninu, maso a pažitku a postupně vše zaléváme vývarem se želatinou.
  6. Formu se sulcem dáme opatrně do lednice a necháme minimálně 6 hodin ztuhnout, ideální je nechat v lednici přes noc.
  7. Hotový sulc podáváme posypaný nakrájenou červenou cibulí na tenké plátky, pažitkou a octem s vodou (v poměru 1:1). Nakonec vše posypte čerstvě mletým pepřem.