Salát z kuskusu s pečenou zeleninou

Salát z kuskusu s pečenou zeleninou

Sezóna cuket pomalu začíná, tak jsem pro Vás připravila jeden svěží letní recept plný zeleniny a bylinek. Salát s kuskusem a pečenou zeleninou je výborný za studena, i za tepla. Někdy jej dělám jen tak samotný, když si chci dát lehký oběd či večeři, jindy zas jako přílohu k masu. Místo pečení zeleniny v troubě, můžete vyzkoušet opéct zeleninu na grilu. Čas přípravy zeleniny bude o půlku kratší. Recept jsem připravovala pro časopis Dialog, takže je vhodný při ledvinové dietě pro dialyzované pacienty.

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 120 g kuskusu
  • 20 g másla
  • 50 g červené cibule
  • 100 g červené paprika
  • 100 g mladé cukety
  • ½ lžíce nasekané pažitky
  • ½ lžíce nasekané petrželky
  • 2 – 3 lžíce citrónové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Kuskus nasypeme do hrnce a zalijeme 250 ml vody, osolíme, přivedeme k varu a vypneme. Přidáme nakrájené máslo, promícháme, přiklopíme pokličkou a necháme 10 min odležet.
  2. Zeleninu očistíme a omyjeme. Papriku a cuketu nakrájíme na menší hranolky, cibuli na měsíčky. Vše dáme do pekáčku a zakápneme olivovým olejem. Zeleninu s olejem promícháme a rovnoměrně na pekáčku rozprostřeme. Pečeme v rozpálené troubě na 250°C 15 – 20 minut.
  3. Upečenou zeleninu dáme do mísy s uvařeným kuskusem, ochutíme citrónovou šťávou, olivovým olejem, zlehka opepříme a osolíme. Nakonec vše posypeme na jemno nasekanými bylinkami a salát zlehka promícháme. Můžeme jej podávat za tepla i za studena, jen tak samotný nebo jako přílohu k pečenému masu.