Omáčka z lišek a hříbků s vepřovou kotletou

Omáčka z lišek a hříbků s vepřovou kotletou

Nejraději mám jídla, která vzniknou tak trochu neplánovaně. A stejně je to i s tímhle receptem. Byli jsme na procházce okolo Čertových skal u Lidečka a v lese jsme narazili na lišky. Po nasbírání by jich byla jen malá hrstka, tak jsme je tam chtěli nejdřív nechat a jít dál. Nakonec nám to nedalo a porozhlédli jsme se kolem. Našli jsme lišek mnohem víc a ještě k tomu i pár krásných hříbků. Naštěstí jsme sebou měli plátěnou tašku, protože cestou zpátky jsme chtěli sjet na nákup. Co bude k obědu bylo jasné už v lese, oba nás napadlo to samé, steak a houbová smetanová omáčka. Původně bylo v plánu koupit nějaký pěkný kus hovězího, ale to bylo vyprodáno. Tak jsem si nechala v úžasném řeznictví u pana Súkupa v Lipině nakrájet vepřové kotlety. Cestou zpátky jsme se stavili ještě v pekárně U Mlýna v Horní Lidči, kde kromě výborného chleba měli ještě velké housky pomazané rozpuštěným máslem s utřeným česnekem. Musela jsem se hodně ovládat, abych nevykoupila půlku řeznictví a pekařství. To je tak vždy, když nakupuji hladová.. Navíc, když to někde děsně krásně voní a vše vypadá tak báječně.. 😀 

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 4 vepřové kotlety
  • 2 velké hrsti nakrájených hříbků
  • 2 velké hrsti nakrájených lišek
  • 4 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 4 snítky saturejky
  • 4 snítky tymiánu
  • 40 g másla
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 dcl suchého bílého vína
  • 200 g smetany ke šlehání 31%
  • pepř
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Houby očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Otrháme lístky bylinek a nakrájíme je na drobno. Jarní cibulku omyjeme a nakrájíme na kolečka, česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
  2. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájené houby, česnek, cibulku a bylinky. Na mírném plameni za občasného míchání opékáme 5 minut. Pak přilijeme bílé víno a necháme 2 minuty odpařit. Do pánve vlijeme smetanu ke šlehání, zlehka osolíme a opepříme. Občas omáčku opatrně zamícháme. Smetanu necháme minimálně na polovinu zredukovat, aby nám omáčka zhoustla. Před koncem vaření můžeme do omáčky přidat ještě lžičku másla, které nám omáčku zjemní.
  3. Maso omyjeme, osušíme, lehce potřeme olejem, osolíme a opepříme. Důležité je, aby maso před opékáním mělo pokojovou teplotu, nedostane pak při opékání teplotní šok. Kotlety opečeme na pánvi zprudka minutu z každé strany, aby se maso zatáhlo a nevytekla nám z něj šťáva. Pak plamen stáhneme a opečeme z každé strany 3 – 4 minuty dozlatova. Čas opékání je pouze doporučující, záleží na tloušťce masa. Opečené maso necháme ještě na prkénku cca 2 minuty odpočinout, aby šťáva po nakrojení nevytekla. Pokud se obáváte, že Vám maso vychladne, můžete ho přiklopit pekáčkem nebo poklicí.
  4. Připravíme si talíře, naservírujeme na ně hotové kotlety a přelijeme je houbovou omáčkou. Jako přílohu doporučuji čerstvé bílé pečivo potřené rozpuštěným máslem s prolisovaným česnekem.