Limonáda z růžových květů

Limonáda z růžových květů

Květové limonády mám ve velké oblibě a růžová společně s bezinkovou jsou na první příčce. Dříve jsem vyráběla sirupy z různých květů, bylinek či ovoce a až poslední roky jsem si oblíbila ty kvašené. Letos jsem poprvé zkusila kvašenou limonádu z růží. Zatím jsem spíš kvasící amatér a mám strach z přirozeného kvasícího procesu, jen za pomoci cukru. Zkoušela jsem totiž párkrát zkvasit bezinkovou limonádu, a i když jsem vše vyvařila, sklenice i kuchyňské náčiní, tak mi to chytlo plíseň. Tentokrát jsem tedy použila pro nastartování kvašení startér – sušeného droždí. Nejdříve jsem zkoušela kvasit bezinkovou a pak mě napadlo zkvasit i růži, zkvasit se dá totiž skoro vše, že.. 😀
Na výrobu růžové limonády použijte růže s výraznou vůní, důležité je, aby nebyly chemicky ošetřené. Já jsem nakombinovala nádherně vonící žlutou růži, kterou má kamarádka na zahradě, a pro barvu jsem přidala i pár květů růže červené. Nádherně voní například květy růže svraskalé či růže stolisté (růži stolistou jsem použila jako dekoraci při focení). Nejsem sice žádný expert na růže, ale myslím, že použitelných odrůd bude hodně.
Kvasný proces je k použitým surovinám šetrnější, než při výrobě sirupů. Díky tomu se během výroby neznehodnotí látky, které jsou v rostlinách obsažené. Na druhou stranu je důležité s tím počítat a konzumaci bylinných limonád nepřehánět, musíte totiž počítat s jejich účinky. Ideální je vyrobit si vždy menší množství a střídat limonády z různých surovin. O kvašení a bylinkách by se toho dalo napsat hodně, něco zase nastuduji, odzkouším a pak sepíšu. 

 

8 porcí

 

INGREDIENCE:

  • 3 velké květy červené růže
  • 5 velkých květů žluté růže
  • 2 litry vody
  • 100 g cukru
  • 1/2 kávové lžičky sušeného droždí
  • šťáva z jednoho citrónu

 

POSTUP:

  1. Květy růží opláchneme a otrháme okvětní lístky. Do sterilované skleněné láhve, ideální je ta velká od okurek, dáme nejdříve červené okvětní lístky a zalijeme je vroucí vodou. Po zalití horkou vodou se nám lépe uvolní barva z červených květů. Použijte raději větší láhev, aby měla limonáda při kvašení prostor.  Žluté okvětní lístky přidáváme až nám voda zchladne a nálev bude vlažný, limonáda má pak více „růžovou chuť“. Pokud používáte jen červené okvětní lístky, rozdělte si je na dvě dávky, první zalijte horkou vodou a druhou vložte do vlažné. Nálev bude lehce namodralý, barva se změní na růžovou až po přidání citrónové šťávy.
  2. Do vlažné vody s květy přidejte lžičku sušeného droždí s cukrem a řádně promíchejte, aby se vše (cukr a droždí) rozpustilo. Když je nálev úplně chladný, přidejte do něj čerstvou citrónovou šťávu. Díky citrónové šťávě se změní pH nálevu a barva přejde z modré na růžovou. Pokaždé mám z toho radost, jak malá holka při pokusech v hodinách chemie. 😀 Ve spoustě receptech se přidávají celé citróny nakrájené na plátky, já raději dávám jen citrónovou šťávu. Vylouhovaná kůra totiž přidá hotové limonádě trochu hořkost. Pokud se rozhodnete přidávat citróny nakrájené na plátky, použijte ty chemicky neošetřené.
  3. Láhev od okurek přiklopte talířkem a nechte stát na kuchyňské lince, mimo přímé slunce, 24 -48 hod. Pod láhev dejte raději pekáč, či hluboký talíř, kdyby se limonáda pokusila během kvašení utéct.
  4. Hotovou limonádu přecedíme a slijeme do čistých vyvařených lahví a dáme do chladu. Proces kvašení se nezastaví, bude pomalu pokračovat dál. Záleží na Vás, jak dlouho ji necháte. Měla by se nechat řádně pár dní prokvasit, díky přidaným kvasinkám může být totiž pro někoho lehce nadýmavá. Během kvašení však vzniká alkohol, takže čím déle ji necháte kvasit, tím větší množství bude obsahovat. Ostatně je tomu tak i u jiných kvašených nápojů například z kombuchy či tibi krystalů. I když je obsah alkoholu v kvašených limonádách malý, neměly by se podávat dětem. Pro děti je lepší limonáda z růžového sirupu a bublinkové vody. Recept na růžový sirup najdete v kategorii Zavařování. 😉