Fialková limonáda

Fialková limonáda

Recept na fialkovou limonádu jsem vám slíbila už před měsícem, ale k focení jsem se dostala teprve minulý víkend a k sepsání až dnes. Měla jsem totiž v plánu limonádu nafotit na zahradě a počasí mi dlouho nepřálo. U nás na zahradě už fialky bohužel odkvetly, ale v chladnějších oblastech nebo stinných zahradách je ještě najdete. Na přípravu limonády použijte kvítky violky vonné, která nejen krásně voní, ale patří i k prvním jarním léčivkám, které v naší přírodě najdete.

2 litry

INGREDIENCE:

  • 60 g květů fialek
  • 2 litry vody
  • 150 g medu
  • šťáva ze dvou citrónů

POSTUP:

  1. Květy fialek opláchneme studenou vodou, dáme je do 3l sterilované zavařovací sklenice a zalijeme vodou ohřátou na 80°C. Voda se díky fialkám postupně začne zbarvovat do temně tyrkysové. Nálev necháme zchladnout a pak do něj přidáme citrónovou šťávu. Barva se nám z tyrkysové začne díky změně pH měnit v růžovou. Zavařovací sklenice zavřeme víčkem nebo přiklopíme talířkem a umístíme jí do chladu. Fialky v nálevu necháme louhovat 24 hodin, nálev díky delšímu louhování bude mít krásně fialovou barvu a příjemnou fialkovou vůni.
  2. Druhý den fialkový nálev scedíme do hrnce přes sítko vyložené plátýnkem a přidáme k němu med. Směs začneme za občasného míchání, aby se med rozpustil, zahřívat. Přivedeme na teplotu 65°C a při této teplotě prohříváme 5 minut.
  3. Svařenou fialkovou limonádu za tepla naplníme do umytých a sterilovaných skleněných lahví. Lahve zavřeme, postupně zchladíme tak, aby nám sklo nepopraskalo. Fialková limonáda nám v lednici vydrží minimálně 14 dní.