Švédské perníčky – Pepparkakor

Švédské perníčky – Pepparkakor

Letos jsem si při vytváření vánočního menu pro časopis Dialog dlouho lámala hlavu, jaké téma zvolit. Předloni jsem vybrala téma staročeské Vánoce, na předkrm byli šneci, hlavní chod kapr na modro s pečenými jablky a dezert jablečný tažený závin. Loni jsem zvolila jednoduché menu s krémovou rybí polévkou, pečeným kaprem s gratinovanými brambory, a jako dezert byla zapečená jablíčka. Sice máme v naší tradiční vánoční kuchyni spoustu dalších skvělých receptů, ale bohužel spousta z nich je pro ty, kteří musí dodržovat dietní opatření při onemocnění ledvin, nevhodná. Nechtěla jsem dělat dietní variantu českých klasik, tak jsem začala hledat inspiraci v zahraničí. Nakonec jsem vybrala pro vánoční menu tři recepty ze Švédska. Jako první jsem se rozhodla sepsat na blog recept na perníčky, Vánoce se blíží a je čas začít s pečením. Švédské perníčky se od těch našich liší, je v nich mnohem více koření a připomínají spíše křupavé kořeněné medovo-máslové sušenky. U nás doma jsou ve velké oblibě, nosíme je s sebou na výlety na svačinku. Těsto má při válení pevnou konzistenci, takže můžete použít i vykrajovátka s razítkem, vzor je i po upečení krásně prokreslený. Pokud máte doma mlýnek na koření, zkuste si ho namlít sami těsně před zaděláváním těsta, koření vám nádherně provoní celý byt.

 

8 plechů

 

INGREDIENCE:

  • 170 g cukru
  • 170 g medu
  • 170 g másla
  • 1 vejce
  • 540 g hladké mouky
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžičky mletého hřebíčku
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • špetka soli

 

 

POSTUP:

  1. V míse si ušleháme máslo s cukrem, medem a vejcem. K medové směsi přidáme mouku se špetkou soli a kořením. Vypracujeme hladké těsto. Těsto vložíme do uzavíratelné nádoby a necháme ho v lednici odležet do druhého dne.
  2. Druhý den si vychlazené těsto nožem rozdělíme na čtyři části. Pracujeme vždy s jednou částí a zbytek necháme v lednici, aby nám těsto příliš nezměklo. První část těsta si na lehce pomoučeném pečícím papíře rozválíme na plát o tloušťce 3 mm. Díky pečícímu papíru stačí podsypat opravdu jen málo, těsto se nám nebude lepit a nedostane se nám do něj tolik mouky navíc. Z vyváleného plátu těsta vykrajujeme požadované tvary. Pokud chceme část perníčků použít jako dekoraci na stromeček, musíme do nich před pečením udělat dírku pro pozdější připevnění stuhy. Vykrájené těsto vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Perníčky pečeme v rozpálené troubě na 190°C 8 – 12 minut dozlatova. Z odkrojků vytvarujeme kouli a dáme ji k ostatnímu těstu do lednice. Vezmeme si další vychlazenou část těsta a postup zopakujeme, dokud nezpracujeme všechno těsto. Díky tomu, že pracujeme jen s dobře vychlazeným těstem, budou mít perníčky ostré tvary.
  3. Upečené a vychladlé perníčky dáme do uzavíratelné nádoby, či sklenice. Perníčky jsou po upečení krásně křupavé, výborně chutnají i po měsíci.