Obrácený jablečný koláč

Obrácený jablečný koláč

Když jsem pekla obrácený koláč poprvé, tak mě recept trochu potrápil. Nejdřív jsem pokazila karamel, přehnala jsem to s teplotou a karamel mi ztuhl. Musela jsem udělat novou dávku. Další omyl byl výběr formy. Vybrala jsem formu příliš nízkou a v průběhu pečení mi máslový karamel vykapal na dno trouby, takže mě pak ještě čekalo nepříjemné drhnutí. Když si dáte pozor na tyhle dvě začátečnické chyby, tak není čeho se obávat. Příprava je sice delší, ale výsledek stojí za to. Pokud máte doma ještě zásobu jablek ze zahrady, tak neváhejte a určitě si ho zkuste upéct.

 

4 porce

 

INGREDIENCE – TĚSTO:

  • 200 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 15 g cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžička studené vody
  • špetka soli

 

INGREDIENCE – NÁPLŇ:

  • 1 kg jablek
  • 200 cukru
  • 100 g másla
  • Špetka skořice
  • Zakysaná smetana na ozdobu

 

POSTUP:

  1. Nejprve si připravíme křehké těsto. V malé misce ušleháme žloutek společně s vodou a cukrem do hladké pěny. Mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli a studené máslo nakrájené na plátky. Máslo rychle zapracujeme do mouky, jako když připravujeme drobenku na koláč. Poté do těsta zapracujeme ušlehaný žloutek s cukrem. Těsto rychle vypracujeme dohladka, vložíme do uzavíratelné krabičky a necháme v lednici alespoň dvě hodiny odpočinout.
  2. Zatímco těsto odpočívá v lednici, můžeme si připravit náplň koláče. Jablka omyjeme, oloupeme, vydlabeme jádřince a nakrájíme na čtvrtiny.
  3. V hrnci s tlustým dnem rozpustíme máslo a postupně do něj vmícháme cukr. Na mírném plameni, za občasného míchání, prohříváme směs másla s cukrem (20 – 30 minut), dokud nám nezkaramelizuje. Když je máslový karamel hotový, nalijeme ho do formy na koláč. Použijte raději koláčovou formu s vyšším okrajem, aby karamel při pečení nevytekl do trouby. Do horkého karamelu vyskládejte jablka, nejdříve na kraji kolem dokola, pak vyložte střed a nakonec doplňte prázdná místa. Jablka pořádně do karamelu zatlačte. Formu s jablky a máslovým karamelem vložíme do trouby rozpálené na 200 °C na 20 min, aby jablka změkla. Koláčovou formu vyndáme z trouby, jablka posypeme skořicí a necháme vše na mřížce trochu vychladnout.
  4. Těsto vyválíme, mezi dvěma listy pečicího papíru, do kruhu o průměru větším (cca o 2 cm), než je forma na koláč a vrátíme zpět do lednice vychladit.
  5. Jablka v karamelu urovnáme, položíme na ně vyválený plát těsta a okraje těsta zatlačíme po obvodě do koláčové formy. Pečeme v troubě na 180°C 25 – 30 minut, dokud není těsto upečeno dozlatova. Upečený koláč necháme lehce vychladnout na mřížce. Poté ho přiklopíme servírovacím talířem, větším, než je forma na koláč, přetočíme a opatrně formu sundáme a můžeme podávat. K jablečnému koláči se výborně hodí lžíce zakysané smetany.