Salát z červené řepy s jablkem – Rödbetsallad

Salát z červené řepy s jablkem – Rödbetsallad

Dalším  tradičním jídlem na švédském vánočním stole je salát z červené řepy s jablkem. Sladkou chuť vařené řepy krásně doplní nakyslé zelené jablko, červená cibule a jednoduchý dresink z bílého jogurtu s majonézou. Báječně se hodí například k dalšímu tradičnímu jídlu, které ve švédsku na vánpčním stole nesmí chybět, masovým koulím Köttbullar. 

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 500 g červené řepy
  • 100 g zeleného jablka
  • 50 g červené cibule
  • 150 g bílého smetanového jogurt
  • 50 g majonézy
  • pepř
  • sůl

 

 

POSTUP:

  1. Řepu omyjeme, vložíme do hrnce se studenou vodou a přivedeme vodu k varu. Vaříme 1 – 2 hodiny, dokud nám řepa nezměkne. Vodu slijeme a řepu propláchneme studenou vodou, půjde pak lépe oloupat.
  2. Vychladlou, osušenou řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Oloupeme si cibuli i jablko a nakrájíme je na jemno. Vše dáme do mísy, přidáme jogurt s majonézou, zlehka opepříme a osolíme. Salát důkladně promícháme a necháme ho v lednici odpočinout minimálně 6 hodin, lepší je však ho nechat uležet přes noc do dalšího dne, aby se nám všechny chutě krásně propojily.
  3. Vychlazený salát podáváme k masu, můžeme jej ozdobit nasekanou petrželkou.