Mrkvovo-celerová pomazánka
U nás doma ve spíži nesmí trio mrkev, celer, petržel nikdy chybět. Nejčastěji ho používám na přípravu vývarů nebo jako základ do omáček. Mrkvovo-celerovou pomazánku jsem fotila na podzim, kořenová zelenina tak trochu totiž k podzimu patří, ale naštěstí je tahle zelenina z české produkce dostupná po celý rok. Pomazánky k večeři máme doma celkem často, střídáme totiž večeře teplé a studené. Většinou tak dvakrát týdně peču chléb, takže se na večeři vždycky těšíme. Mám ráda, když si člověk může vybírat a kombinovat chutě, a proto naše studené večeře připomínají švédský stůl. Na stole nesmí chybět zelenina, někdy ji jen tak nakrájím, jindy připravím salát, ovoce, pomazánka či dvě, sýry, šunka či med. Prostě co dům dal a hlavně, aby si každý mohl dát, na co má zrovna chuť.
4 porce
INGREDIENCE:
- 150 g mrkve
- 75 g celeru
- šťáva z půlky citrónu
- 70 g měkkého plnotučného tvarohu
- 60 g zakysané smetany 15%
- 20 g majonézy
- 1 kávová lžička dijonské hořčice
- 1 malý stroužek česneku
- 8 menších krajíců chleba
- lístky petrželky na ozdobu
- pepř
- sůl
POSTUP:
- Mrkev společně s celerem omyjeme, očistíme, nastrouháme na jemno a zakápneme šťávou z citrónu. Přidáme prolisovaný česnek, dijonskou hořčici, měkký tvaroh, zakysanou smetanu, majonézu, zlehka osolíme, opepříme a vše důkladně promícháme. Dáme pomazánku do lednice a necháme hodinu odpočinout.
- Chléb opečeme na pánvi na sucho, potřeme pomazánkou a nakonec ozdobíme nadrobno nasekanými lístky petrželky.