Smetanový koláč s borůvkami

Smetanový koláč s borůvkami

Léto se sice chýlí pomalu ke konci, borůvky už najdete u nás nejspíš už jen v chladnějších oblastech na horách… Ale i tak si můžete tento koláč připravit, dají se v něm totiž čerstvé borůvky nahradit mraženými, díky tepelné úpravě to není ve výsledku příliš velký rozdíl. Pokud budete používat borůvky mražené, vytáhněte je z mrazáku až těsně před přípravou, aby nepustily šťávu.  Recept jsem připravovala pro srpnové vydání časopisu Dialog, pro který jsem si vybrala tentokrát téma prázdniny u babičky. Babička by nejspíš upekla kynutý koláč s drobenkou, ale ten není pro ledvinovou dietu ideální, tak jsem hledala inspiraci na koláč jinde. Nakonec mě napadlo upravit recept na portugalské koláčky Pastéis de nata, snížila jsem množství vajec, přidala jsem borůvky a koláč upekla ve velké formě. Doma měl úspěch, jen se po něm zaprášilo, tak doufám, že bude chutnat i vám.

 

10 porcí

 

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Energie: 424 kcal, Bílkoviny: 5 g, Sacharidy: 41 g, Tuky: 27 g, Vláknina: 1 g, Fosfor: 127 mg, Draslík: 120 mg

 

INGREDIENCE:

  • 500 g listového těsta
  • 400 ml smetany 33%
  • 200 ml mléka
  • 5 žloutků
  • 120 g cukru
  • 24 g vanilkového cukru
  • 40 g hladké mouky
  • 2 lžičky kůry z bio citronu
  • 100 g borůvek
  • forma o průměru 28 cm x 4 cm

 

POSTUP:

  1. Těsto vyválíme, kolmo na listování, na kruh o průměru 32 cm a tloušťce cca 3 mm. Těstem vyložíme formu, přitlačíme k okrajům a přebytečné konce odřízneme. Necháme chladit v lednici, dokud nepřipravíme náplň.
  2. V hrnci ohřejeme smetanu s mlékem cca na 80°C. Než se nám mléko ohřeje, v míse si promícháme mouku společně s cukrem. Za stálého míchání šlehací metlou postupně zapracujeme směs mouky s cukrem do mléka se smetanou. Ještě chvíli nad plamenem prohříváme, pak hrnec odstavíme z plamene a necháme směs 5 minut vychladnout cca na 60°C. Do směsi pak postupně zašleháme po částech žloutky, musíme míchat rychle, aby se nám nesrazily.
  3. Do formy vyložené těstem nasypeme borůvky (můžeme použít i mražené), směs zalijeme žloutkovým krémem asi 1 cm pod okraj. Pečeme v troubě předehřáté na 250°C 15 – 20 minut, dokud se na povrchu nezačnou dělat hnědé puchýřky.
  4. Koláč necháme vychladnout a můžeme podávat.