Rajská omáčka s masovými koulemi
Poprvé jsem zkusila udělat rajskou omáčku z domácího rajčatového pyré. Dostali jsme asi deset kilo rajčat od Otovi babičky, která je už nechtěla ani vidět. Letos je prostě dobrá sezóna a bohatá úroda. 🙂 Na rajčatové pyré jsem použila celá rajčata, jen jsem jim vykrojila tvrdou část u stopky. Nezbavovala jsem je ani jadřinců, ani slupky, přišlo mi škoda to vyhazovat. Jen jsem je nakrájela na čtvrtky, dala do hrnce s tlustým dnem a na mírném ohni vařila zhruba hodinu. Nakonec jsem pyré rozmixovala tyčovým mixérem. Pyré je díky semínkům a slupkám trochu hrubší, ale chuťově je výborné. V omáčce se ještě provaří a nakonec jednou umixuje, takže to ve výsledku nebylo ani znát.
4 porce
INGREDIENCE – OMÁČKA:
- 600 g pyré z rajčat
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 700 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce sádla
- 20 g másla
- 1 lžička skořice
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček černého pepře
- 2 hřebíčky
- 2 bobkové listy
- pepř, sůl
INGREDIENCE – MASOVÉ KOULE:
- 800 g mletého hovězího masa (ideálně z krku)
- 1 vejce
- špetka mleté skořice
- špetka mletého nového koření
- pepř, sůl
POSTUP:
- Na sádle zpěníme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme rajčatový protlak, minutku opražíme. Do hrnce přidáme máslo, necháme rozpustit a na rozpuštěném másle, na mírném opražíme mouku, zhruba 5 minut, aby dostala lehce oříškovou chuť. Ppostupně přiliváme rajčatové pyré, v kterém rozmícháme jíšku, pak teprve přilijeme hovězí vývar. Přidáme koření – skořici, nové koření, kuličky pepře, hřebíček a bobkový list, zlehka osolíme a přivedeme pomalu k varu (asi 10 minut). Pokud nechcete na konci vaření koření z omáčky lovit, můžete si koření svázat do pytlíčku, který na konci vaření jednoduše vyndáte. Nebo můžete koření vložit do sáčku na sypaný čaj, prázdné sáčky se dají sehnat v některých drogeriích.
- V míse promícháme mleté hovězí maso s vejcem a kořením, lehce opepříme a osolíme. Z masové směsi vytvarujeme masové koule a postupně je vložíme do omáčky, kde se budou vařit. Koule se v omáčce vaří přibližně půl hodiny, záleží na druhu masa.
- Uvařené masové koule z omáčky vyndáme na talířek, z omáčky vylovíme také koření. Rajskou omáčku rozmixujeme, pokud ji chcete opravdu hladkou, tak ji ještě propasírujte přes cedník. Nakonec omáčku dochutíme, pro zvýraznění chuti můžete přidat lžičku cukru a trochu jablečného octa. Nakonec ještě podle potřeby zlehka dosolíme.
Tip: Pokud máte raději jemnější strukturu masa, použijte na masové koule mix hovězího a vepřového. V dnešní době se dá sehnat i stařené mleté hovězí, které je po uvaření měkčí.