Rychlé domácí listové těsto

Rychlé domácí listové těsto

Také máte rádi koláče z křehkých těst? Já ano, miluju tu křupavost a máslovou chuť. Rychlé domácí těsto je hotové raz dva, pak se jen párkrát rozválí, složí, rozválí, složí.. Ideální zábava na večer a druhý den se může se péct. Listuje lehce a je skvělé na přípravu koláčů, ať už ovocných, či slaných.  Tenhle recept není na tradiční listové těsto, to přeci jen zabere dost práce a v ruce je to takové menší cvičení. Jednou ho určitě vyzkouším, ale ten čas ještě nenadešel. 

 

 

Nutriční hodnoty:

Energie: 2762 kcal, Bílkoviny: 30 g, Sacharidy: 184 g, Tuky: 210 g, Vláknina: 8 g, Fosfor: 355 mg, Draslík: 383 mg

 

INGREDIENCE:

  • 250 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 80 g ledové vody
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Do mísy dáme hladkou mouku, špetku soli a přidáme na malé kostky nakrájené vychlazené máslo. Rychle rozdrobíme máslo v mouce, jako bychom dělali drobenku. Pracujeme rychle, aby máslo nezměklo. Nechceme máslo rozmělnit úplně, díky drobným zrnkům másla bude těsto po upečení „listovat“. Ke směsi postupně přiléváme ledovou vodu, zlehka pomocí prstů zapracujeme do mouky, ale nehněteme. Shrneme těsto do koule, dáme do lednice a necháme půl hodiny vychladit.
  2. Na pomoučeném válu těsto rozválíme na obdélník zhruba o velikosti plechu. Naznačíme si třetiny a kratší strany přehneme přes sebe tak, aby vznikly tři vrstvy. Pak přes sebe stejným způsobem přehneme konce z opačné strany. Balíček zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici půl hodiny odpočinout. Pak opět rozvalíme, stejným způsobem překládáme a opět dáme zabalené odpočinout do lednice. Tento postup zopakujeme celkem čtyřikrát.
  3. Hotové listové těsto důkladně zabalte, například do krabičky s těsnícím víkem, a nechte odležet v lednici ideálně do druhého dne.

 

Tip: V lednici vydrží několik dní, pokud vše nevyužijete na jedno pečení, můžete si ho zamrazit na později.