Křehký koláč s jahodami

Křehký koláč s jahodami

Koláče z křehkého těsta dělám moc ráda a receptů najdete na blogu už několik, na sladko i na slano. Tentokrát jsem jako náplň zvolila tvarohovo-smetanový krém s kapkou růžové vody. Tvaroh se smetanou je skvělá kombinace a růžová voda tomu dodá příjemnou chuť. Když navrch přidáte ještě navíc jahody, přelité jahodovým rozvarem, tak vznikne báječná kombinace. Pokud ho budete péct mimo sezónu jahod, výborně bude chutnat i s malinami, borůvkami či ostružinami.

 

12 porcí

 

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Energie: 303 kcal, Bílkoviny: 9 g, Sacharidy: 27 g, Tuky: 18 g, Vláknina: 2 g, Fosfor: 129 mg, Draslík: 170 mg

 

INGREDIENCE – TĚSTO:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce studené vody
  • 1 kávová lžička citronové kůry
  • špetka soli

INGREDIENCE – NÁPLŇ:

  • 200 g smetana 31%
  • 500 g měkkého tučného tvarohu
  • 40 g cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • 3 lžíce přírodní růžové vody (lze vynechat)

INGREDIENCE – HORNÍ OVOCNÁ VRSTVA A POLEVA:

  • 700 g čerstvých jahod
  • 15 g cukru
  • 1 lžička (10 g) kukuřičného škrobu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 20 ml voda

POSTUP:

  1. Nejdříve si připravíme křehké těsto. Do mísy dáme všechny ingredience a vypracujeme hladké těsto. Máslo do těsta musí být vychlazené, aby se při zadělávání těsta úplně nerozpustilo. V těstě by měly zůstat drobounké kuličky másla, při pečené se máslo rozpustí a korpus bude po upečení křehký. Studené máslo rychle zapracujeme, jako když děláme drobenku. Těsto dáme ho do uzavíratelné nádoby a necháme odpočinout v lednici alespoň dvě hodiny. Vychlazené těsto vyválíme, vložíme do máslem vymazané formy (průměr 28 cm). Pokud chcete mít čisté okraje, nechte těsto převislé přes formu a začistěte je nožem až po upečení. Před pečením nechte těsto ve formě ještě půl hodiny vychladit v lednici. Pokud těsto přepracujeme a nebudeme chladit, mohlo by být po upečení tuhé. Dno korpusu propíchejte vidličkou, vyložte papírem a nasypte pečící kuličky či fazole. Korpus pečeme v troubě na 180° C 15 až 20 minut dorůžova. Před koncem pečení můžete odstranit papír s kuličkami, aby se těsto dopeklo.
  2. V míse ušlehejte smetanu s tvarohem cukrem a růžovou vodou do hladkého krému. Krém dejte chladit do lednice, vychlazeným krémem naplníme zchladlý korpus a opět vrátíme do lednice.
  3. Jahody omyjeme a necháme oschnout na mřížce. Část jahod použijeme v celku na koláč (500 g), ze zbytku (200 g) si připravíme jahodový rozvar. Jahody na rozvar nakrájíme nadrobno, lehce pomačkáme a promícháme s cukrem. Na mírném plamenu přivedeme směs rychle k varu, postupně přilijeme škrob rozmíchaný ve vodě a chvilku povaříme, směs by měla začít houstnout. Do hotového rozvaru přimícháme lžičku citrónové šťávy. Jahodovou polevu necháme zchladnout a pak s ní dozdobíme koláč.
  4. U tohoto dezertu je důležití chlazení a odpočinek v lednici. Ideální je koláč zkompletovat večer a nechat ho v lednici do druhého dne, minimální doba je zhruba 5 hodin. Pokud ho budete krájet dříve, může krémová náplň téct a těsto se rozpadat.