Pečené jablečné růžičky

Pečené jablečné růžičky

Přípravu vánočních receptů tradičně nestíhám a cukroví, kromě perníčků, doma ani nepeču. Ne že bychom ho nejedli vůbec, ale děláme ho společně s mojí maminkou, která připraví těsta a my s Theem pak chodíme pomáhat. Co odpoledne, to jeden druh cukroví. K pečení si obvykle pouštíme koledy, zpíváme, a když máme hotovo, tak si je zazpíváme ještě u piana. To je vždycky zážitek, protože hraju jen jednou za rok a chvilku trvá, než sladím obě ruce. Recept na tradiční tažený jablečný závin jsem sepsala už před pár lety a najdete ho v kategorii Dezerty nebo pod štítkem Vánoce či Jablka. Pokud se nechcete připravovat s ničím složitým, tak jsou jablečné růžičky ideální obměnou. Jsou připravené raz dva a vypadají i chutnají báječně.

 

8 porcí 

 

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Energie: 175 kcal, Bílkoviny: 2 g, Sacharidy: 20 g, Tuky: 10 g, Vláknina: 1 g, Fosfor: 25 mg, Draslík: 59 mg

 

INGREDIENCE:

  • 275 g listového těsta (rozváleného)
  • 3 červená jablka
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce skořice
  • 20 g másla
  • šťáva z jednoho citronu
  • moučkový cukr na posypání

POSTUP:

  1. Jablka podélně překrojíme na půl, vydlabeme jadřince a nakrájíme je na velmi tenké půlměsíčky (na krájení můžete použít mandolínu). Nakrájená jablka ihned dáme do misky s vodou a vymačkanou šťávou z citronu, aby nezhnědla. Necháme 5 minut odležet. Poté vodu slijeme, jablka naskládáme na plech a vložíme do trouby předehřáté na 200°C na 3 minuty, aby lehce změkla. Plech z trouby vyndáme a jablka necháme vychladnout.
  2. Pokud nemáme koupené listové těsto rozválené, tak jej vyválíme do obdélníku cca 30 x 40 cm. Vyválené těsto rozkrojíme na osm pruhů o délce 30 cm.
  3. Každý pruh listového těsta potřeme rozpuštěným máslem, posypeme skořicí a zakápneme medem. Pak na horní polovinu každého pruhu naskládáme po délce jablečné půlměsíčky podélně tak, aby oblouček se slupkou směřoval nahoru, vršky obloučků přečnívaly přes okraj těsta a navzájem se překrývaly. Spodní okraj těsta přeložíme přes vyskládaná jablka, do poloviny měsíčku, a zavineme od kraje těsto s jablky do růžičky. Jednotlivé růžičky vkládáme do formy na muffiny vymazané rozpuštěným máslem.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C přibližně 40 minut, dokud není těsto nazlátlé. Pak vyndáme růžičky z trouby, necháme zchladnout a pomocí jídelního nože je opatrně přendáme na talíř. Nakonec je zlehka posypeme moučkovým cukrem.

 

Jablečný závin

Jablečný závin