Kdoulový koláč s drobenkou

Kdoulový koláč s drobenkou

Včera jsem šla kolem zahrádek a na kdouloni visí ještě pár zasněžených kdoulí. V našem sklepě  už jich také moc není, většinu jsem přeměnila na kdoulovou zavařeninu. Zkusila jsem několik verzí, sladkou čistě kdoulovou a méně sladkou s citronem a bhútánským citrónovým pepřem. Jinak jsem kdoule nacpala všude možně a jsem z nich nadšená. Sice je jejich čištění trochu pracnější, ale jejich skvělá vůně a chuť za to stojí. Výborné jsou na slano i na sladko, ať už pečené s masem, vařené s červeným zelím, nebo v koláči či perníku. Napadá mě ještě spousta receptů, kde bych je ráda použila, ale zásoby se bohužel tenčí. Z těch pár kilo ve sklepě nejspíš bude želé na cukroví, ale uvidíme, možná dostanu chuť vyzkoušet něco jiného. Třeba ještě jednou upeču tenhle skvělý koláč z křehkého těsta.

 

12 porcí (forma 280 x 40 mm)

 

INGREDIENCE – KŘEHKÉ TĚSTO:

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • špetka hrubé mořské soli
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

 

INGREDIENCE – KDOULOVÁ NÁPLŇ:

  • 1 200 g kdoulí
  • 150 g cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • šťáva z jednoho citronu

 

INGREDIENCE – DROBENKA:

  • 100 g pohankové mouky
  • 60 g másla
  • 30 g cukru krupice
  • 20 g vanilkového cukru
  • 30 g vlašských ořechů
  • kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu

 

 

POSTUP:

  1. Nejprve si připravíme křehké těsto, mouku společně s moučkovým cukrem prosejeme do mísy, přidáme máslo nakrájené na malé kostičky a rychle propracujeme. Vznikne nám máslová drobenka, ke které přidáme žloutky, špetku hrubé mořské soli a rychle vypracujeme hladké těsto. Hrubá mořská sůl se zcela nerozpustí a dodá koláči šmrnc. Hotové těsto dáme do uzavíratelné misky a necháme v lednici alespoň hodinu odpočinout.
  2. Kdoule důkladně očistíme a omyjeme od chloupků, ideální je napustit si dřez vodou a každou kdouli promnout mezi dlaněmi a pak ještě omýt. Očištěné kdoule rozkrojíme na čtvrtiny a zbavíme jádřinců. Čtvrtiny nakrájíme na tlustší plátky a dáme je do hrnce. Přisypeme k nim cukr, mletou skořici a zalijeme citrónovou šťávou. Na mírném plameni za občasného míchání povaříme přibližně půl hodiny, aby nám kdoule lehce změkly. Kdoulovou náplň necháme vychladnout.
  3. Těsto vyndáme z lednice, necháme trochu změknout a vyválíme mezi dvěma pečícími papíry na tenkou placku o průměru větším, než máme formu. Těsto přesuneme namotané na válečku do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Těsto do formy rovnoměrně vymačkáme lehce přes okraje, dno propícháme vidličkou, aby mohla unikat při pečení pára. Do formy s těstem nasypeme fazole, nebo keramické kuličky na pečení a dáme předpéct do trouby vyhřáté na 180 °C na 10 minut. Korpus necháme vychladnout a dáme pryč zátěž. Pak odřežeme kolem dokola přebytečné těsto, okraj koláče se tak hezky začistí.
  4. Připravíme si ořechovou drobenku. Do mísy dáme pohankovou mouku, nasekané ořechy, na kostičky nakrájené a lehce změklé máslo, vanilkový cukr a čerstvou citrónovou kůru. Čistýma rukama vypracujeme drobenku. Pohanková mouka má jemnou ořechovou chuť, navíc je bohatá na vitamíny a minerální látky.
  5. Do vychladlého korpusu dáme kdoulovou náplň, posypeme ořechovou drobenkou a dáme péct do trouby vyhřáté na 190 °C na 30 až 40 minut, dokud nemá drobenka zlatavou barvu. Koláč po upečení necháme vychladnout, můžeme jej podávat s lžící zakysané smetany nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.