Okurkový salát se sýrem Cottage

Okurkový salát se sýrem Cottage

Okurky ve sklenících i na záhonech začínají dozrávat a venku je léto v plném proudu. Na mě je posledních pár dnů vedro až moc, takže se snažím zchladit jak se dá. K tomuhle počasí pro mě neodmyslitelně patří okurkový salát. Zbožňuju klasiku s octovou zálivkou a pepřem, jako jednu z příloh k jídlu. A když mám chuť na něco sytějšího, tak udělám tuhle verzi se sýrem Cottage, červenou cibulí, citronovou šťávou, olivovým olejem a čerstvými lístky oregana. Nejlépe chutná vychlazený z lednice. Ideální je ho připravit tak hodinku předem, nechat v lednici vychladit a pak teprve dozdobit a podávat. Víc dopředu bych ho nepřipravovala, okurka by mohla pustit zbytečně příliš šťávy a chutnat pak trochu gumově.

4 porce

 

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Energie: 78 kcal, Bílkoviny: 5 g, Sacharidy: 3 g, Tuky: 5 g, Vláknina: 1 g, Fosfor: 67 mg, Draslík: 148 mg

 

INGREDIENCE:

  • 1 (cca 300 g) salátová okurka
  • 1 lžíce (10 g) olivového oleje
  • 1 lžička citronové štávy
  • 20 g červené cibule
  • 150 g sýru Cottage
  • 3 lžičky nasekaného čerstvého oregana
  • pepř, sůl

POSTUP:

  1. Okurku omyjeme a nakrájíme na tenké plátky.  Cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na jemno.
  2. V misce smícháme polovinu sýru Cottage a polovinu nasekaného oregana s olivovým olejem, citrónovou šťávou, zlehka osolíme a opepříme.
  3. Dresink přidáme k nakrájené okurce s cibulí a promícháme. Okurkový salát ozdobíme druhou polovinou sýru, posypeme nasekaným oreganem. Nakonec salát lehce opepříme a pokapeme olivovým olejem.