Okurkový salát se sýrem Cottage
Okurky ve sklenících i na záhonech začínají dozrávat a venku je léto v plném proudu. Na mě je posledních pár dnů vedro až moc, takže se snažím zchladit jak se dá. K tomuhle počasí pro mě neodmyslitelně patří okurkový salát. Zbožňuju klasiku s octovou zálivkou a pepřem, jako jednu z příloh k jídlu. A když mám chuť na něco sytějšího, tak udělám tuhle verzi se sýrem Cottage, červenou cibulí, citronovou šťávou, olivovým olejem a čerstvými lístky oregana. Nejlépe chutná vychlazený z lednice. Ideální je ho připravit tak hodinku předem, nechat v lednici vychladit a pak teprve dozdobit a podávat. Víc dopředu bych ho nepřipravovala, okurka by mohla pustit zbytečně příliš šťávy a chutnat pak trochu gumově.
4 porce
Nutriční hodnoty na 1 porci:
Energie: 78 kcal, Bílkoviny: 5 g, Sacharidy: 3 g, Tuky: 5 g, Vláknina: 1 g, Fosfor: 67 mg, Draslík: 148 mg
INGREDIENCE:
- 1 (cca 300 g) salátová okurka
- 1 lžíce (10 g) olivového oleje
- 1 lžička citronové štávy
- 20 g červené cibule
- 150 g sýru Cottage
- 3 lžičky nasekaného čerstvého oregana
- pepř, sůl
POSTUP:
- Okurku omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na jemno.
- V misce smícháme polovinu sýru Cottage a polovinu nasekaného oregana s olivovým olejem, citrónovou šťávou, zlehka osolíme a opepříme.
- Dresink přidáme k nakrájené okurce s cibulí a promícháme. Okurkový salát ozdobíme druhou polovinou sýru, posypeme nasekaným oreganem. Nakonec salát lehce opepříme a pokapeme olivovým olejem.