Jarní salát s chřestem, hráškem, vejcem a krutóny

Jarní salát s chřestem, hráškem, vejcem a krutóny

To by nešlo, abych v chřestové sezóně nepřidala alespoň jeden recept. Letos jsem sepsala recept na salát, který si můžete dát  jako lehký oběd či večeři. Kromě zeleniny jsou v něm totiž ještě vařená vejce a opečená bageta. Recept vznikl pro časopis Dialog, tak je sestaven tak, aby splňoval dietní opatření při onemocnění ledvin. Pokud nemusíte dodržovat dietu, můžete mražený hrášek nahradit čerstvým. Výborně do salátu sednou celé čerstvé lusky cukrového hrachu, které není potřeba vařit. Pokud máte mladý čerstvý chřest, můžete ho v receptu použít i čerstvý.

 

4 porce

 

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Energie: 241 kcal, Bílkoviny: 12 g, Sacharidy: 21 g, Tuky: 12 g, Vláknina: 4 g, Fosfor: 210 mg, Draslík: 389 mg

 

INGREDIENCE – SALÁT:

  • 120 g listový salát Little gem
  • 100 g mraženého hrášku
  • 80 g chřestu
  • 100 g jablko
  • 60 g jarní cibulka
  • 4 vejce
  • 20 g olivový olej
  • 10 g dijonská hořčice
  • 10 g citronová šťáva
  • 100 g bageta
  • lístky máty na ozdobu
  • pepř, sůl

POSTUP:

  1. Chřest zbavíme tuhých konců, tak, že jej chytíme do obou rukou a zlomíme. Odlomíme se tuhá nežvýkatelná část (přibližně jedna čtvrtina) a zůstane jedlá část. Chřest omyjeme a dáme blanšírovat do vroucí vody, po minutě přisypeme mražený hrášek a necháme vařit další minutu (vařením ve vodě se sníží obsah draslíku, což je při ledvinové dietě žádoucí). Pak vodu slijeme, zeleninu přendáme do ledové vody, aby se co nejrychleji zchladila a zůstala jasně zelená. Po chvíli vyjmeme a necháme okapat.
  2. Bagetu nakrájíme na kostky, dáme na plech a pokapeme olivovým olejem. Opečeme ji v troubě předehřáté na 250 °C na horní příčce pár minut dozlatova pod grilem.
  3. Mezitím si připravíme dresink. Do misky nalijeme olivový olej, lehce osolíme a opepříme, přidáme dijonskou hořčici, citronovou šťávu a vymícháme dresink dohladka. Hotový dresink by měl mít jemně krémovou konzistenci.
  4. Jablko nakrájíme na tenké plátky, jarní cibulku na kolečka a listový salát na jednotlivé lístky. Vše dáme do misky společně s blanšírovaným hráškem a chřestem. Nakonec přidáme část opečené bagety, zalijeme dresinkem a promícháme.
  5. Navrch salátu dáme oloupaná a napůl rozkrojená vejce vařená nahniličku, s pevným bílkem a tekutým středem žloutku. Hotový salát ozdobíme lístky máty.

 

Tip: Pokud chcete salát doplnit o více bílkovin, přidejte ještě navrch sýr Cottage.