Salát s pečenou dýní, jablkem a popcornem ve slaném karamelu

Salát s pečenou dýní, jablkem a popcornem ve slaném karamelu

Dýňových receptů se každý podzim vynoří habaděj, tak já letos přidám také jeden svůj. Dýně mám moc ráda, snadno se pěstují a vydrží ve sklepě dlouho. Pro mě je to zelenina nejen podzimní, provází nás přes celou zimu až do jara, dokud jí nenahradí čerstvá zelenina z nové sezóny. Plnou chuť dýně jsem doplnila svěžím jablkem, štiplavou rukolou a medovo-hořčičným dresinkem. Aby salát zasytil je doplněn ještě o čerstvý jogurtový sýr Labneh a slaný karamelový popcorn.

 

4 porce

 

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Energie: 249 kcal, Bílkoviny: 3 g, Sacharidy: 31 g, Tuky: 11 g, Vláknina: 2 g, Fosfor: 73 mg, Draslík: 265 mg

 

INGREDIENCE – SALÁT:

  • 160 g dýně Hokkaido
  • 1 jablko (150 g)
  • 40 g rukoly
  • 40 g cibule šalotky
  • 1 lžička Dijonské hořčice (5 g)
  • 2 lžíce olivového oleje (20 g)
  • 1 lžíce citronové šťávy (10 g)
  • 1 lžička medu (5 g)
  • 100 g bílého jogurtu na Labneh nebo 50 g žervé
  • sůl, pepř

INGREDIENCE – POPCORN SLANÝ KARAMEL:

  • 30 g kukuřice na popcorn
  • 20 ml slunečnicového oleje
  • 10 g másla na popcorn
  • 50 g cukru
  • 25 ml vody
  • 10 g másla na karamel
  • špetka soli

 

POSTUP:

  1. Den předem si připravíme jogurtový sýr Labneh. Na misku si položíme cedník vyložený gázou či sýrařským plátýnkem. Do plátýnka dáme jogurt, zabalíme a necháme přes noc v lednici vykapat. Získáme jemný krémový jogurtový sýr, který připomíná žervé. Podrobněji rozepsaný recept najdete zde.
  2. Dýni důkladně omyjeme, nakrájíme na měsíčky, dáme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme v troubě na 200 °C 20 až 30 minut do měkka.
  3. Než nám dýně vychladne, připravíme si karamelový popcorn. Do nerezového hrnce nalijeme olej a lehce porhřejeme. Přisypeme kukuřici na popcorn, přikryjeme poklicí a na středním plamenu zahříváme a necháme kukuřici vypukat. Pozor, nesmíme nechat příliš dlouho, aby se nám popcorn nepřipálil. Máslo přidáme do čerstvě vypukaného poprcornu a promícháme.
  4. V malém rendlíku rozpustíme cukr ve vodě, lehce osolíme a postupně na nízkém plamenu zahříváme, dokud se voda neodpaří a cukr nezkaramelizuje. Karamel by měl mít světle ryšavou barvu, nechceme, aby se připálil. Přidáme máslo, promícháme, odstavíme, přisypeme popcorn a protřeseme. Popcorn se slaným karamelem vysypeme na plech s pečícím papírem, když trochu zchladne, tak ho rozdělíme na jednotlivé kousky.
  5. V malé misce si připravíme zálivku na salát. Umícháme hladkou emulzi z dijonské hořčice, olivového oleje, citronové šťávy a medu, nezapomene zlehka osolit a opepřit.
  6. Na talíř naskládáme nakrájenou pečenou dýni, omytá a na plátky nakrájená jablka, šalotku a lístky rukoly. Žervé opatrně nakrájíme na menší kostky a rozložíme na salát. Vše důkladně pokapeme zálivkou a nakonec ozdobíme slaným popcornem.

 

Tip: K přípravě jogurtového sýru Labneh si vyberte smetanový jogurt, který má ve složení uvedenou pouze smetanu a jogurtové kultury. Získáte tak jemný krémový sýr bez přídatných látek. Čerstvý jogurtový sýr uchovávejte v lednici a spotřebujte do druhého dne. Pokud máte doma chemicky neošetřené citrony, můžete zkusit jeden až dva plátky nadrobno nakrájet a přidat do salátu. Citron přidá příjemnou svěží chuť.