Salát s pečenou dýní, jablkem a popcornem ve slaném karamelu
Dýňových receptů se každý podzim vynoří habaděj, tak já letos přidám také jeden svůj. Dýně mám moc ráda, snadno se pěstují a vydrží ve sklepě dlouho. Pro mě je to zelenina nejen podzimní, provází nás přes celou zimu až do jara, dokud jí nenahradí čerstvá zelenina z nové sezóny. Plnou chuť dýně jsem doplnila svěžím jablkem, štiplavou rukolou a medovo-hořčičným dresinkem. Aby salát zasytil je doplněn ještě o čerstvý jogurtový sýr Labneh a slaný karamelový popcorn.
4 porce
Nutriční hodnoty na 1 porci:
Energie: 249 kcal, Bílkoviny: 3 g, Sacharidy: 31 g, Tuky: 11 g, Vláknina: 2 g, Fosfor: 73 mg, Draslík: 265 mg
INGREDIENCE – SALÁT:
- 160 g dýně Hokkaido
- 1 jablko (150 g)
- 40 g rukoly
- 40 g cibule šalotky
- 1 lžička Dijonské hořčice (5 g)
- 2 lžíce olivového oleje (20 g)
- 1 lžíce citronové šťávy (10 g)
- 1 lžička medu (5 g)
- 100 g bílého jogurtu na Labneh nebo 50 g žervé
- sůl, pepř
INGREDIENCE – POPCORN SLANÝ KARAMEL:
- 30 g kukuřice na popcorn
- 20 ml slunečnicového oleje
- 10 g másla na popcorn
- 50 g cukru
- 25 ml vody
- 10 g másla na karamel
- špetka soli
POSTUP:
- Den předem si připravíme jogurtový sýr Labneh. Na misku si položíme cedník vyložený gázou či sýrařským plátýnkem. Do plátýnka dáme jogurt, zabalíme a necháme přes noc v lednici vykapat. Získáme jemný krémový jogurtový sýr, který připomíná žervé. Podrobněji rozepsaný recept najdete zde.
- Dýni důkladně omyjeme, nakrájíme na měsíčky, dáme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme v troubě na 200 °C 20 až 30 minut do měkka.
- Než nám dýně vychladne, připravíme si karamelový popcorn. Do nerezového hrnce nalijeme olej a lehce porhřejeme. Přisypeme kukuřici na popcorn, přikryjeme poklicí a na středním plamenu zahříváme a necháme kukuřici vypukat. Pozor, nesmíme nechat příliš dlouho, aby se nám popcorn nepřipálil. Máslo přidáme do čerstvě vypukaného poprcornu a promícháme.
- V malém rendlíku rozpustíme cukr ve vodě, lehce osolíme a postupně na nízkém plamenu zahříváme, dokud se voda neodpaří a cukr nezkaramelizuje. Karamel by měl mít světle ryšavou barvu, nechceme, aby se připálil. Přidáme máslo, promícháme, odstavíme, přisypeme popcorn a protřeseme. Popcorn se slaným karamelem vysypeme na plech s pečícím papírem, když trochu zchladne, tak ho rozdělíme na jednotlivé kousky.
- V malé misce si připravíme zálivku na salát. Umícháme hladkou emulzi z dijonské hořčice, olivového oleje, citronové šťávy a medu, nezapomene zlehka osolit a opepřit.
- Na talíř naskládáme nakrájenou pečenou dýni, omytá a na plátky nakrájená jablka, šalotku a lístky rukoly. Žervé opatrně nakrájíme na menší kostky a rozložíme na salát. Vše důkladně pokapeme zálivkou a nakonec ozdobíme slaným popcornem.
Tip: K přípravě jogurtového sýru Labneh si vyberte smetanový jogurt, který má ve složení uvedenou pouze smetanu a jogurtové kultury. Získáte tak jemný krémový sýr bez přídatných látek. Čerstvý jogurtový sýr uchovávejte v lednici a spotřebujte do druhého dne. Pokud máte doma chemicky neošetřené citrony, můžete zkusit jeden až dva plátky nadrobno nakrájet a přidat do salátu. Citron přidá příjemnou svěží chuť.