Borůvkový nepečený tvarohový koláč

Letošní rok je na ovoce bohatý, borůvková sezóna už trvá skoro celý měsíc. Pokud nemáte čerstvé lesní borůvky na dosah, můžete použít i mražené, koláč bude dobrý i tak. Tvarohové koláče jsou u nás oblíbené, jsou jednoduché na přípravu a chutnají báječně.
12 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci:
Energie: 257 kcal, Bílkoviny: 9 g, Sacharidy: 20 g, Tuky: 16 g, Vláknina: 0,5 g, Fosfor: 140 mg, Draslík: 105 mg
INGREDIENCE – TĚSTO:
- 120 g hladká mouka
- 60 g máslo
- 30 g cukr krystal
- 1 žloutek
- 1 lžička studená voda
- špetka soli
- špetka citronové kůry
INGREDIENCE – NÁPLŇ:
- 750 g krémový měkký plnotučný tvaroh
- 100 g čerstvé či mražené borůvky
- 200 g smetana 31%
- 40 g cukr
- 16 g vanilkový cukr
- 4 plátky želatiny
- forma na dort 20 cm
INGREDIENCE – VRCHNÍ VRSTVA:
- 40 g čerstvé či mražené borůvky
- 150 ml vody
- 20 g cukr
- 2 plátky želatiny
POSTUP:
- Na těsto si připravíme zadělávací mísu, do které nasypeme mouku, přidáme na kostičky nakrájené dobře vychlazené máslo, cukr, žloutek, nastrouhanou citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu a špetku soli. Rychle vypracujeme těsto, aby se nerozpustilo máslo. Malé kuličky nerozpuštěného másla se při pečení rozpustí a těsto bude krásně křehké a křupavé. Pokud se těsto nechce spojit a připomíná drobenku, můžeme přidat lžičku studené vody. Výsledné těsto by mělo být spojené, ale konzistencí lehce drobivé. Těsto dáme do uzavíratelné nádoby nebo zabalíme do potravinové folie. Necháme v lednici odpočinout alespoň 30 minut, aby se těsto rozleželo a spojilo.
- Dortovou formu vymažeme máslem a na dno formy dáme pečící papír. Do formy po částech vymačkáme odpočinuté těsto a vidličkou na několika místech propícháme, aby se při pečení nenafukovalo. Pečeme v předehřáté troubě na 185 °C zhruba 15 minut dorůžova. Po upečení necháme korpus vychladnout.
- Ve studené vodě si namočíme 4 plátky želatiny a necháme 10 minut nabobtnat. Do malého hrnce nalijeme smetanu, osladíme a přidáme borůvky, lehce zahřejeme a vše umixujeme dohladka. Želatinu vymačkáme, abychom ji zbavili vody, a přidáme ji do vychladlé borůvkové smetany. Pomalu zahříváme a mícháme, dokud se želatina nerozpustí. Teplota by neměla přesáhnout 60 °C, aby želatina neztratila želírovací schopnost.
- Borůvkovou směs necháme lehce zchladnout při pokojové teplotě, pak ji postupně, ještě trochu vlažnou, zašleháme k tvarohu. Hotovou náplň naneseme rovnoměrně na korpus, povrch uhladíme, formu zakryjeme potravinovou folií a dáme do lednice na tři hodiny ztuhnout.
- Nakonec si připravíme vrchní želé vrstvu. Opět si namočíme želatinu ve studené vodě. Do malého hrnce dáme vodu, cukr a borůvky. Mírně ohřejeme, aby se borůvky rozmrazily a cukr rozpustil. Do vychladlé směsi přidáme vymačkanou želatinu, lehce zahřejeme, aby se rozpustila. Necháme zchladnout při pokojové teplotě a pak ji opatrně po lžičkách naneseme na vrch koláč do formy.
- Formu opět zabalíme potravinovou folií, necháme vše ztuhnout ideálně přes noc v lednici. Koláč podáváme vychlazený, skvěle osvěží v horkých letních dnech.