Hořčičné kuře a restované brambory

Hořčičné kuře a restované brambory

Hořčičné kuře na bylinkách se smetanovou omáčkou je na přípravu velmi jednoduché, a je mým oblíbeným receptem v předjaří. Zima ještě neodešla a jaro se blíží pomalými krůčky. V tomhle období nemám chuť na těžká jídla, ale ani na saláty. 

 

4 porce

 

INGREDIENCE – KUŘE:

  • 4 kuřecí prsa s kůží
  • 4 lžičky dijonské hořčice
  • 6 stroužků česneku
  • 4 jarní cibulky (světlé části)
  • 1 velký kelímek smetany 31%
  • snítka rozmarýnu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička kuliček barevného pepře
  • sůl

INGREDIENCE – BRAMBORY:

  • 4 větší brambory
  • 4 jarní cibulky (zelené části)
  • 2 snítky tymiánu
  • 2 lžičky olivového oleje
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Nejdříve si uvaříme brambory ve slupce, po uvaření je necháme zchladnout a oloupeme.
  2. Kuřecí prsa očistíme a prstem lehce nadzvedneme kůži, aby se vytvořila malá kapsa. Do kapsy pod kůží dáme půl lžičky hořčice, půl lžičky česneku nasekaného na jemno a trochu rozmarýnu. Kůži zpátky přimáčkneme a potřeme hořčicí celé kuřecí prso. Do pánve dáme lžíci olivového oleje a na mírném ohni rozehřejeme. Do rozehřátého oleje vložíme snítku rozmarýnu a kuřecí prsa kůží dolů. Kuře pečeme přibližně 5 – 7 minuty dozlatova, obrátíme a pečeme další 4 minuty z druhé strany. Pak do pánve ke kuřeti přidáme česnek nakrájený na tenké plátky, světlé části jarní cibulky nakrájené na tenká kolečka a kuličky barevného pepře. Do pánve přilijeme smetanu, pánev přiklopíme a vaříme na mírném plameni dalších 8 až 10 minut. Smetanová omáčka by se nám měla zredukovat na polovinu a mít krémovou konzistenci. Délka úpravy kuřete záleží na tloušťce filetu. Pokud je omáčka hotova a kuře potřebuje ještě chvíli, můžeme přidat trochu vody.
  3. Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi dozlatova. Když jsou brambory z jedné strany hotové, otočíme je, posypeme je nasekanou zelenou natí jarní cibulky, lístky tymiánu a lehce osolíme. Brambory restujeme zhruba dalších 4 – 5 minut.
  4. Když je kuře hotové, přendáme ho na prkénko a nakrájíme filet na plátky. Omáčku zamícháme a podle chuti zlehka osolíme a opepříme. Soli bude stačit opravdu málo, kuře je slané díky dijonské hořčici.
  5. Na talíře nejprve nandáme omáčku, na ní naskládáme plátky kuřete a nakonec přidáme brambory.