Steak z květové špičky a lehký salát

Steak z květové špičky a lehký salát

Když chcete dobrý steak, je potřeba koupit pořádný kus vyzrálého masa. V receptu jsem použila vyzrálé maso plemene Aberdeen Angus. Hovězí květová špička je na přípravu steaku ideální. Nejraději mám steak ochucený jen solí a pepřem, aby vynikla chuť masa. A jako přílohu mám nejraději lehký salát. V receptu jsem zvolila kombinaci lístků rukoly, mangoldu, řepy, trochu červeného zelí a ředkviček, doladěné jen jednoduchým medovo-hořčičným dresinkem. Tenhle dresink mám na salát je asi můj nejoblíbenější a dělám ho v různých variacích. Hrubozrnnou hořčici můžete vyměnit za dijonskou, zvolit jiný druh octa, nebo ocet nahradit citrónovou či limetovou šťávou, kreativitě se meze nekladou.

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 800 – 1000 g vyzrálé hovězí květové špičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • čerstvě mletý barevný pepř
  • sůl

INGREDIENCE – SALÁT:

  • 150 g mix salátů – rukola, mangold a lístky řepy
  • 30 g červeného zelí
  • 10 ředkviček
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce malinového octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • lístky mladé bazalky na odobu
  • pepř
  • sůl

POSTUP:

  1. Maso rozdělíme na čtyři porce, steak by měl být vysoký asi 2 – 3 cm.  Pokud jsme měli maso v lednici, vyndáme ho dříve a necháme ho „ohřát“ na pokojovou teplotu (ideálně 1 – 2 hodiny předem), aby nedostalo tepelný šok a nevytekla nám všechna šťáva. Potřeme olivovým olejem, zlehka opepříme a osolíme. Grilovací pánev pořádně rozpálíme a maso zprudka opečeme 2 minuty z každé strany. Hotový steak dáme na prkénko a necháme 5 minut odpočinout, aby po nakrojení nevytekla všechna šťáva. Můžeme ho zlehka dosolit hrubou solí a trochu opepřit čerstvě mletým barevným pepřem.
  2. Do misky dáme med, olivový olej, hrubozrnnou hořčici a malinový ocet. Ingredience na dresink pořádně prošleháme metličkou. Hotový dresink ochutnáme a podle chuti zlehka osolíme a opepříme.
  3. Mix salátů opláchneme a necháme okapat. Nakrájíme červené zelí na tenké nudličky, ředkvičky na kolečka a dáme do misky k okapaným salátovým lístkům. Navrch nalijeme dresink a zlehka promícháme.
  4. Hotový salát nandáme na talíře, posypeme lístky bazalky, přidáme maso a můžeme servírovat.

 

Tip 1: Základem je kvalitní maso. Aby steak nebyl tuhý jako podešev musí být maso vyzrálé.

Tip 2: Každý má rád maso jinak propečené, v receptu je doba přípravy na úpravu rare – maso je uvnitř stále rudé, je krásně šťavnaté a jemné. Pokud chcete steak propečenější, ale nechcete, aby byl tuhý nepečte jej déle na pánvi. Stejně jako v postupu u receptu jej zprudka opečte na pánvi, pak přendejte do zapékací misky a pečte zhruba 5 – 10 minut v troubě na 200°C, podle toho, jak chcete, aby byl propečený. Propečenost masa poznáte, pokud na něj zatlačíte prstem, čím je tužší, tím je více propečený. Délka pečení samozřejmě záleží na velikosti a výšce steaku. Po upečení nechte vždy maso 5 minut odpočinout na prkénku, aby nevytekla všechna šťáva.