Quiche s mangoldem, cuketou a cherry rajčátky
Tak a je tu další recept na můj oblíbený quiche, neboli slaný koláč z křehkého těsta. Quiche peču moc ráda, dá se připravit jako oběd, večeře či svačinka, je totiž výborný za tepla i za studena. Poslední dobou ráda experimentuji s různými druhy mouky, takže jsem část pšeničné mouky nahradila pohankovou moukou, a část moukou čočkovou. Na náplň jsem použila zeleninu, která mi zrovna roste na zahrádce, mangold, cuketu a rajčata. Tohle trio se objevuje celou letošní sezónu v hodně mých receptech, nesmí totiž na zahrádce chybět. Ani jedna rostlina není nijak náročná na pěstování, plodí od začátku léta až do podzimu a dá se v kuchyni použít na spoustu způsobů.
6 – 8 porcí
INGREDIENCE – TĚSTO:
- 150 g hladké pšeničné celozrnné mouky
- 30 g hladké pohankové mouky
- 20 g hladké čočkové mouky
- 90 g másla
- 40 ml studené vody
- sůl
INGREDIENCE – NÁPLŇ:
- 2 vejce
- 1 kelímek smetany 12%
- 30 g balkánského sýra
- 30 g másla
- 350 g mangoldu
- 6 červený cherry rajčátek
- 6 žlutých cherry rajčátek
- 200 g cukety
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička nasekaného tymiánu
- 1 lžíce nasekané dobromysli
- špetka muškátového oříšku
- pepř
- sůl
POSTUP:
- Do mísy dáme všechny tři druhy mouky, osolíme a promícháme. Přidáme vychlazené máslo nakrájené na tenké plátky a zapracujeme ho prsty do těsta. Vzniknou nám takové šupinky přibližně o velikosti vloček. Pracujeme rychle, abychom máslové těsto nepřepracovali. Nakonec po částech do těsta přidáme vychlazenou vodu a těsto zpracujeme dohladka, měla by z něj vzniknout taková lesklá, hladká koule. Pokud máte doma kuchyňského robota, přidávejte suroviny stejně jako při ručním zpracování. Těsto dáme do uzavíratelné misky a necháme v lednici hodinu odpočinout.
- Mangold pořádně opereme a otrháme listy z řapíků. Na středním plameni zahřejeme na pánvi máslo a opékáme na něm na jemno nakrájené řapíky mangoldu 5 minut, lehce změknou a zesklovatí. Přidáme nadrobno nakrájený česnek, pokrájené listy mangoldu, zlehka osolíme a vše prohřejeme další 3 minuty. Směs mangoldu s česnekem necháme v pánvi vychladnout.
- Těsto vyndáme z lednice, necháme 5 minut na kuchyňské lince „ohřát“ a vyválíme na kruh o něco málo větší, než je forma. Vyválené těsto dáme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy, a pořádně ho do formy vytvarujeme pomocí prstů. Dno těsta propícháme vidličkou, aby mohla pára unikat a těsto se nám nenafouklo. Na koláčový korpus nasypeme fazole, díky kterým se nebude korpus při předpečení nadzvedávat a dáme ho do rozehřáté formy na 180°C na 10 minut. Po upečení necháme korpus na chvíli vychladit, fazole si můžeme schovat na další pečení.
- Na korpus rovnoměrně nandáme mangoldovou směs s česnekem a posypeme ji bylinkami a balkánským sýrem nakrájeným na kostičky. Cuketu nakrájíme na tenké plátky a vyskládáme ji kolem dokola po obvodě.
- V misce si ušleháme dvě vejce společně se smetanou, pepřem a solí. Vaječnou směs přelijeme přes celý koláč, který po tom dozdobíme rozpůlenými cherry rajčátky. Nakonec koláč ještě zlehka navrch osolíme a dáme péct do trouby rozpálené na 200°C na 30 – 40 minut. Koláč po vyjmutí z trouby necháme chvilku zchladnout, za horka by se nám při krájení křehké těsto příliš drobilo. Pokud podáváte quiche jako hlavní chod, je výborné k němu připravit zeleninový salát.