Zeleninová polévka se sýrovými noky a bylinkami

Zeleninová polévka se sýrovými noky a bylinkami

Přemýšlela jsem, jakou polévku připravit do velikonočního menu, které jsem připravovala pro dubnové číslo časopisu Dialog. Chtěla jsem něco, co by na první pohled volalo: „Jaro už je tu!“. Nakonec jsem zvolila recept na jednoduchou zeleninovou polévku. Zelenina se jen chvilku opraží na másle, zalije vývarem a je skoro hotovo. Pokud chcete slavnostnější verzi a máte chvilku času navíc, rozhodně si zkuste připravit i sýrové nočky. S ohledem na dietní opatření při dialýze, je v receptu na sýrové noky gouda s maximálním podílem tuku v sušině 30%. Pokud nemusíte dodržovat žádná dietní omezení, klidně můžete použít i jiný sýr, například s parmazánem či cheddarem chutnají také báječně.

 

4 porce

 

INGREDIENCE – POLÉVKA:

  • 3 střední mrkve
  • 1 menší kořenová petržel
  • 1 tenký plátek celeru (cca 1 cm)
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 100 g čerstvých hráškových lusků
  • 100 g květáku
  • 1 l zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • hrst na jemno posekané hladkolisté petrželky
  • pepř
  • sůl

 

INGREDIENCE – SÝROVÉ NOKY:

  • 2 vejce
  • 60 g goudy (pro dietu při dialýze max 30% tuku v sušině)
  • 100 g hrubé mouky
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 1 lžíce nasekaného medvědího česneku či česneku podivného
  • špetka muškátového oříšku
  • pepř
  • sůl

 

POSTUP:

  1. V misce ušleháme dvě vejce, postupně k nim přimícháme nastrouhaný sýr, hrubou mouku, nasekané bylinky, pepř, muškátový oříšek  a vše důkladně promícháme. Podle chuti, a slanosti sýru, můžeme lehce osolit. V hrnci přivedeme osolenou vodu k varu. Pomocí dvou lžiček vykrajujeme noky a vkládáme do vroucí vody. Sýrové noky vaříme 2 – 3 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Rychle vyjmeme uvařené noky z vody, aby se nám nerozpadly a necháme je vychladnout.
  2. Zeleninu omyjeme a očistíme. Část hráškových lusků nakrájíme na plátky, zbytek hrášku vyloupeme. Mrkev, kořenovou petržel a celer nakrájíme na tenké nudličky. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka, řapíkatý celer na tenké plátky, květák rozdělíme na malé růžičky.
  3. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme k němu lžíci olivového oleje. Na másle s olejem orestujeme na mírném plameni zeleninu 3 minuty, chceme, aby lehce změkla, nesmí se začít připalovat. Díky opečení na másle zelenina získá lehce oříškovou chuť. Orestovanou zeleninu zalijeme vodou, či studeným vývarem. Vše zlehka osolíme a opepříme, přivedeme k varu a povaříme 3 – 4 minuty.
  4. Do polévkových talířů dáme vařené sýrové noky a zalijeme je horkou polévkou. Polévku ozdobíme nasekanou hladkolistou petrželkou.