Krůtí stehna na šalvěji

Krůtí stehna na šalvěji

Krůtí stehna jsou poslední recept z červnového menu pro časopis Dialog. Ráda připravuji maso s kostí metodou pomalého pečení, vše se jen naskládá do pekáčku přiklopí a celé dopoledne můžete věnovat doma něčemu jinému. Stačí, když maso jen párkrát zkontrolujete a trochu podlijete vodou či vývarem. Po upečení je maso krásně měkké, jde snadno od kosti a chutě jsou krásně propojené. Krůtí stehna mi vždy připadala chuťově trochu moc „výrazná“ (nevím, jak to jinak nazvat 😀 ) a nikdy jsem je moc nemusela. Zkusila jsem na ně tedy svou oblíbenou kombinaci čerstvé citrónové šťávy, česneku a bylinek ze zahrádky. Moje oblíbené trio – česnek, bylinky a citrón nezklamalo a v kombinaci s lehkým kuskusovým salátem mi pečená krůtí stehna moc chutnala. Recept na salát z kuskusu s pečenou zeleninou najdete na blogu v kategorii Saláty.

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 2 – 3 krůtí stehna (záleží na velikosti)
  • 10 šalvějových lístků
  • 2 malé snítky rozmarýnu
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 40 g másla
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • pepř
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Krůtí stehna očistíme, omyjeme a osušíme. V misce si promícháme olivový olej s prolisovaným česnekem a citrónovou šťávou. Touto směsí potřeme krůtí stehna, zlehka je osolíme a opepříme ze všech stran. Krůtí stehna vložíme do pekáče s víkem. Poklademe je lístky šalvěje a snítkami rozmarýnu. Nakonec na ně dáme tenké plátky másla, podlijeme je 200 ml vody a přiklopíme.
  2. Pekáč vložíme do trouby rozpálené na 250°C. Pečeme přiklopené na spodní i vrchní ohřev 30 minut. Pak teplotu stáhneme na 150°C, podle potřeby podlijeme a pečeme přikryté 90 minut. Průběžně kontrolujeme a podle potřeby podléváme. Poté odklopíme víko, zvýšíme teplotu na 200°C a dopečeme 15 – 20 minut dozlatova. Upečené maso rozdělíme na talíře a můžeme podávat. Jako přílohu můžeme podávat kuskus s pečenou zeleninou.