Mrkvový koláč
Do dubnového čísla časopisu Dialog jsem připravovala recept na jednoduchý a rychlý mrkvový koláč. Můžete ho podávat například se lžící zakysané smetany nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.
4 porce
INGREDIENCE:
- 200 g polohrubé mouky
- 130 g cukru krupice
- 20 g vanilkového cukru
- 50 ml mléka
- 60 ml slunečnicového oleje
- 4 vejce
- 230 g strouhané mrkve
- ½ lžičky mletého zázvoru
- špetka mletého muškátového oříšku
- 1 lžička na jemno mleté pomerančové kůry
- hrubá mouka na vysypání formy
- moučkový cukr na posypání
- špetka soli
POSTUP:
- Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh. Dortovou formu vymažeme důkladně máslem a vysypeme hrubou moukou. Do druhé mísy dáme mouku, cukr, koření a důkladně promícháme. K suché směsi přidáme na jemno nastrouhanou mrkev, žloutky rozšlehané v mléce a oleji a důkladně těsto promícháme. Nakonec do těsta jemně zapracujeme sníh z bílků, aby těsto zůstalo nadýchané. Hotové těsto nalijeme do vysypané dortové formy a pečeme v troubě rozehřáté na 190°C 30 až 40 minut dozlatova.
- Upečený koláč necháme vychladnout, přemístíme ho na podnos a lehce posypeme moučkovým cukrem.