Tvarohový koláč s jahodami

Tvarohový koláč s jahodami

Jaro už se pomalu překlápí do léta a já nevím, co dřív sklízet a fotit. V hlavě mám spoustu nápadů, ale potřebovala bych delší dny, abych to vše stihla. Mám chvílemi záchvaty, kdy rozplánuji, co vše, kdy a jak vyfotím. A pak se zase uklidním a říkám si, že nemusí být všechno hned, může to počkat do příštího roku. Poslední týdny se totiž snažím, co nejvíce času trávit aktivně s Theem, než se nám narodí miminko. Chodíme teď častěji na procházky do města, na hřiště i výstavy, cestou se stavíme někde na zmrzlinu nebo něco dobrého na zub. A v sobotu snad stihneme ještě i divadelní představení Hurvínka na letní scéně v Dejvicích. Uvidíme, jestli to uvidíme, to už záleží na Matějovi, kdy se rozhodne přijít na svět..  🙂

Letošní první jahodový recept jsem fotila už v zimě pro časopis Dialog. Je to můj oblíbený dezert, který dělám celkem pravidelně už několik let, nepečený tvarohovo-smetanový koláč s domácím křehkým korpusem. Příprava korpusu i náplně je velmi jednoduchá. Jen pak koláč musí ještě alespoň na 6 hodin do chladu, aby náplň stihla ztuhnout. Ideální je upéct korpus a naplnit ho večer předtím, než chcete koláč podávat. Máte jistotu, že do druhého dne vám v lednici ztuhne. Dozdobit koláč můžete čerstvým ovocem, ovocným či čokoládovým přelivem nebo ho jíst jen tak, nápadům se meze nekladou a možností je spoustu. Ale vzhledem k tomu, že je jahodová sezóna v plném proudu, tak jsou čerstvé jahody nejlepší volbou. 

 

8 porcí

 

INGREDIENCE – KORPUS:

  • 4 lžíce silné překapávané kávy (může být aeropress, french press, filtr či espresso)
  • 160 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 50 g cukru
  • 16 g vanilkového cukru
  • 1 žloutek

INGREDIENCE – NÁPLŇ:

  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 1 kelímek smetany 31%
  • 80 g cukru
  • 16 g vanilkového cukru
  • 6 plátků želatiny
  • jahody
  • máta
  • forma na dort 20 cm
  • jahody na ozdobu

POSTUP:

  1. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr, vychlazenou překapanou kávu, máslo, žloutek a rychle vypracujeme hladké těsto. Hotové těsto dáme do uzavíratelné nádoby a necháme v lednici alespoň hodinu odležet.
  2. Odpočinuté těsto vyndáme z lednice, pracovní plochu si pomoučíme a těsto rovnoměrně vyválíme do kruhu o průměru přibližně 24 cm (forma na dort 20 cm). Vložíme těsto do máslem vymazané formy, pořádně přimáčkneme ke stěnám i dnu, a nakonec upravíme okraje. Těsto na dně formy na několika místech propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára a těsto se nám při pečení nenafukovalo ode dna. Vložíme do trouby předehřáté na 190°C, pečeme 20 až 25 minut do růžova. Upečený korpus necháme ve formě vychladnout.
  3. Když máme korpus dokonale vychlazený, můžeme začít připravovat náplň. Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme 15 minut nabobtnat. Smetanu vlijeme do malého hrnce s tlustým dnem, přidáme cukr. Zamícháme, aby se nám cukr začal rozpouštět. Nabobtnalou želatinu vyndáme z vody, zbylou vodu vymačkáme a želatinu dáme ke smetaně s cukrem. Na mírném plamenu směs pomalu zahříváme, stále mícháme, aby se nám želatina s cukrem rozpustila. Teplota tekutiny nesmí být vyšší než 60°C, směs by nám po vychladnutí neztuhla.
  4. Tvaroh dáme do mísy a po částech do něj vmícháme smetanovou směs. Když je hotovo, tvaroh se smetanou okamžitě nalijeme na vychladlý korpus. Uhladíme a necháme v lednici zatuhnout minimálně 6 hodin.
  5. Dort nakonec ozdobíme čerstvými jahodami a mátou.