Jahodová zmrzlina

Jahodová zmrzlina

Vlna veder je tu a sezóna jahod je v plném proudu. Navíc nás čeká tropický víkend. Takže je ideální čas připravit si domácí jahodovou zmrzlinu. Dobrá zmrzlina jde doma připravit i bez zmrzlinovače, jen to chce ji věnovat trochu více času a během mražení jí chodit promíchávat, aby se narušily krystalky ledu a zmrzlina byla nadýchaná a jemná. Zmrzlinovač zatím doma nemám, už se mi do kuchyně nevejde, ale léta už po něm toužím. Ale určitě jednoho dne nadejde čas a pořídím si ho. 😀

 

10 porcí

 

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Energie: 123 kcal, Bílkoviny: 2 g, Sacharidy: 8 g, Tuky: 11 g, Vláknina: 0,6 g, Fosfor: 34 mg, Draslík: 92 mg

 

INGREDIENCE:

  • 350 g jahod
  • 350 g smetany ke šlehání 31%
  • 2 bílky
  • 20 g cukru krupice
  • 24 g vanilkového cukru
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Jahody očistíme, omyjeme a necháme okapat. Stranou si odložíme čtyři jahody a nakrájíme je na drobné kostičky. Zbytek dáme společně se třemi lžícemi smetany do mixéru a umixujeme do jemného pyré.
  2. Z bílků, s malou špetkou soli a polovinou cukru, ušleháme tuhý sníh. Pak ušleháme smetanu s druhou polovinou cukru. Do ušlehané smetany jemně vmícháme jahodové pyré, najemno nakrájené jahody a nakonec zlehka vmícháme ušlehaný sníh.
  3. Směs přendáme do nádoby s víkem a dáme ji do mrazáku. (Pokud máte doma zmrzlinovač, postupujte dle návodu). Po hodině ji vytáhneme a důkladně promícháme. Proces poté opakujeme každou půl hodinu, alespoň ve čtyřech cyklech. Díky postupnému promíchávání během mražení narušíme ledové krystalky a zmrzlina bude jemná. Čím více cyklů v průběhu tuhnutí zopakujeme, tím více se bude pak rozplývat na jazyku. Pokud budeme zmrzlinu podávat až další den, je dobré ji tak 15 – 20 minut předem (záleží na teplotě) vytáhnout z mrazáku, aby trochu povolila a šla snadno servírovat.